Analistul de politică externă Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre, a vorbit despre rolul României în actualul context geopolitic.
Dorin Popescu, analist de politică externă și președinte al Asociației Casa Mării Negre, a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru DC News, despre rolul regional al României în actualul context geopolitic.
„Speranța mea, îndreptățită de unele evenimente de dată recentă, dar nu numai, e că Occidentul îi atribuie României un rol important pe relația cu Republica Moldova. Comunitatea internațională subscrie angajamentelor Poloniei de a fi în prima linie a sprijinului față de Ucraina și Polonia va rămâne acolo, va fi vârful împins. România ar putea avea, conform evaluărilor mele, un rol de națiune-lider a comunității internaționale în relația cu Republica Moldova.
În această cheie văd și vizitele în planul relației bilaterale, din ce în ce mai dese, în această cheie văd și sprijinul maximal oferit de România pentru Republica Moldova, în această cheie văd și această inițiativă recentă numită Platforma de sprijin pentru Republica Moldova. Pe 5 aprilie va avea loc, la Berlin, o conferință internațională organizată de România, Germania și Franța, pentru Republica Moldova, cu mai multe paliere de discuții.
Eu cred că România este privită și tratată, la nivelul vestului, ca o națiune-lider care poate construi o arhitectură de solidaritate și sprijin pentru Republica Moldova, în oglindă cu rolul și atribuțiile Poloniei în relația cu Ucraina. României i se conferă și i se recunoaște un rol activ în ceea ce înseamnă solidaritatea și sprijinul față de Republica Moldova, dar și la Marea Neagră. Aici ar putea fi nișa în care potențialul geopolitic al României ar putea crește. Comunitatea internațională vede în România un actor statal responsabil, capabil să construiască arhitecturi de securitate, de sprijin politic, politico-economic, de securitate, logistic, umanitar, dar și arhitecturi în regiunea Mării Negre și pentru Republica Moldova, iar rolul de națiune-cheie în construirea unor arhitecturi similare pentru Ucraina va reveni și va rămâne Poloniei pe termen lung“, a spus Dorin Popescu.
Invitat la DC News, Dorin Popescu, președintele Asociația Casa Mării Negre, a fost prezent la DC News, unde a vorbit despre rațiunile care l-au împins pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina:
„Există o nevoie personală a lui Putin de a securiza un presupus rol al său în marea istorie a Federației Ruse. Iată că Vladimir Putin este în fața obligativității biologice de a ieși din viață, din marea istorie a Federației Ruse fără un proiect notabil. După destrămarea URSS, acesta vrea să restarteze un proiect hegemonic pentru Rusia. Acestea sunt cauzele care l-au determinat pe Putin să regândească un proiect expansionist teritorial și geopolitic, un război pentru reconfigurarea ordinii mondiale, împotriva actualei ordini de drept internațional, un război împotriva supremației și hegemoniei SUA în lume, un război care să readucă Federația Rusă în prim-planul vieții globale.
Eu cred că tot ceea ce s-a întâmplat reprezintă efectul de bumerang ale unei astfel de inițiative. Federația Rusă este izolată din punct de vedere geopolitic, este din ce în ce mai mică, din ce în ce mai modestă, din ce în ce mai pipernicită. Acest proiect, iată, de declanșare a războiului, aduce cu sine riscuri de început al sfârșitului, din punct de vedere geopolitic, pentru Federația Rusă (...)“, a spus Dorin Popescu (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu