Premierul Victor Ponta l-a propus pe Enache Jiru pentru șefia CEC Bank, urmând ca secretarul de stat în ministerul Finanțelor să-l înlocuiască pe veteranul Radu Ghețea, de numele căruia se leagă un scandal în care este implicată familia Băsescu. Jiru este responsabil în ministerul Finanțelor de trezoreria statului. El a fost numit în această funcție în iulie 2012, de premierul Victor Ponta.
[caption id="attachment_430975" align="alignleft" width="640"] Enache Jiru (centru)[/caption]Prim-ministrul a confirmat pentru adevarul.ro că Jiru este propus pentru înlocuirea lui Ghețea, care este președinte al băncii de stat din 2007.
Enache Jiru a fost numit vicepreședinte al CEC în 2000, de unde a plecat, un an mai târziu, la Ministerul Finanțelor, pentru a coordona trezoreria statului.
În toamna lui 2004 va fi numit din nou la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, de această dată ca preşedinte al băncii, dar este înlocuit de Eugen Rădulescu câteva luni mai târziu (martie 2005), după instaurarea guvernului condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu, conform Mediafax.
În perioada august 2009 – octombrie 2010, Jiru a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, condus de Radu Gheţea.
Premierul Ponta s-a întâlnit, luni, cu fostul ministru de Finanțe, liberalul Daniel Chițoiu.
Șeful Guvernului a declarat că nu va numi personal conducerea CEC, ci va respecta o procedură inițiată de Chițoiu.
"Nu am discutat cu domnul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în AGA şi în CA vor desemna conducerea", a spus Ponta.
El a precizat că numirile în AGA şi CA sunt făcute de ministrul de Finanţe.
"Deci, nu eu personal numesc conducerea, evident ministrul de Finanţe face numirile în AGA şi mai departe în CA", a spus Ponta.
Ministerul Finanţelor vrea să treacă CEC Bank la un sistem dualist de conducere, aşa cum se practică în prezent în mai multe bănci comerciale, pentru a ocoli obligaţia contractuală de a-i plăti lui Radu Gheţea un pachet compensatoriu pentru părăsirea funcţiei înainte de terminarea mandatului, porivit adevarul.ro.
Pachetul s-ar ridica la aproape jumătate de milion de euro, potrivit surselor din piaţă. În prezent, banca de stat este condusă de un Consiliu de Administraţie, condus de Gheţea, şi de un Comitet de direcţie, condus tot de Gheţea. Trecerea la sistemul dualist presupune conducerea printr-un Consiliu de Supraveghere şi de către un Comitet de direcţie. Cele două nu pot fi conduse de una şi aceeaşi persoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu