După ce a plecat din PSD, Mihai Sturzu și-a găsit un aliat.
Este vorba de Remus Cernea alături de care Mihai Sturzu a depus, la Senat, ca primă Cameră sesizată, două propuneri legislative prin care solicită ca timpii de antenă, în perioada campaniei electorale, pentru candidaţii la alegerile parlamentare şi cele locale, să fie măriţi de la 10 secunde în medie pe zi la minimum un minut pe zi.
Cernea şi Sturzu propun modificarea art. 68, alin. (7) din Legea 208/ 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu următorul text: '(7) Timpii de antenă la radiodifuziunile şi televiziunile publice şi private, inclusiv la cele prin cablu, se acordă partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri în fiecare din zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri. Fiecare candidat independent are dreptul la timp de antenă, la studiourile teritoriale, de cel mult 30 de minute, însumate pe întreaga durată a desfăşurării campaniei electorale'.
[citeste si]
În prezent, alin. (7) al art. 68 din Legea 208 prevede, printre altele, că 'fiecare candidat independent are dreptul la timp de antenă, la studiourile teritoriale, de cel mult 5 minute însumate pe întreaga durată a desfăşurării campaniei electorale'.
'Legislaţia electorală din România a fost şi rămâne cea mai restrictivă din Uniunea Europeană, descurajând competiţia electorală şi prezervând monopolul partidelor mari asupra vieţii politice. (...) Un exemplu relevant, care demonstrează din plin paradigma discriminatorie de gândire a celor care au construit noua legislaţie electorală, este acela că pentru candidaţii independenţi la alegerile parlamentare au fost alocaţi, pe perioada întregii campanii electorale, de 30 de zile, timpi de antenă doar pentru maxim 5 minute însumate. Or, acest lucru înseamnă doar 300 de secunde în 30 de zile, adică, în medie, doar 10 secunde pe zi!. (...) Propunerea legislativă de faţă îşi propune să înlăture această discriminare a candidaţilor independenţi', se arată în expunerea de motive ataşată propunerii legislative.
Cei doi deputaţi independenţi solicită aceeaşi modificare legislativă şi la alineatul (7) al articolului 68 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale pentru modificarea Legii administraţiei publice locale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 393 privind Statutul aleşilor locali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News