Urmărește emisiunea live


Drogul teroriștilor ISIS. Ce iau înainte de a se arunca în aer

Nicolas Rasmusen, profesor la Universitatea din New South Wales, Australia, a analizat comportamentul luptătorilor din cadrul grupării teroriste Stat Islamic, ajungând la concluzia că aceştia folosesc un drog special, denumit Captagon, pentru a avea o rezistenţă fizică sporită.

Drogul are în componența sa  molecule de fenetilină şi amfetamină şi nu se activează instantaneu în organismul uman, efectele acesteia declanşându-se abia în momentul în care moleculele de teofilină şi amfetamină încep să se dezbine. Teofilina are o structură similară cafeinei, amplificând activitatea sistemului respirator, motiv pentru care este folosită în tratarea persoanelor care suferă de astm.

Pe de altă parte, rolul amfetaminei în drogul Captagon este de a accelera producerea de adrenalină la nivelul corpului uman. Astfel, ingerarea moleculelor de amfetamină produce senzaţia de plăcere şi reduce nevoia de a dormi şi a mânca. Consumatorul nu mai are nicio teamă, ba chiar ajunge să nu mai simtă nicio durere.

Captagonul, cunoscut sub denumirea ştiinţifică de fenetilină, face parte din categoria amfetaminelor inferioare. În anii '60, substanţa a fost folosită în SUA pentru tratarea copiilor cu deficit de atenţie. Rezultatele tratamentelor au fost mai mult decât încurajatoare, deoarece nu existau efecte adverse, precum în cazul celorlalte tratamente.

[citeste si]

În ţările din Orientul Mijlociu, în special în Liban, dar şi în Turcia este o adevărată industrie pentru producerea acestui drog, a cărui substanţă activă e interzisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de aproape 30 de ani.

Deşi a fost utilizat cu precădere în medicina americană, Captagonul a ajuns să fie consumat, în mod abuziv, în ţările din Orientul Mijlociu. Au apărut, astfel, persoane dependente, având simptome precum creşterea accelerată a presiunii arteriale, un ritm crescut de activitate a inimii şi o stare generală de hiperactivitate.

Toate aceste efecte sunt similare cu cele produse de consumul de cafeină. Ca în cazul acesteia, amfetamina nu dăunează organismului, decât dacă este consumată în cantităţi mari. Astfel, persoanele care ingerează în exces amfetamină prezintă riscuri ridicate de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel