Dinozaurii nu au fost singurele animale terestre mari

Dinozaurii nu au fost singurele animale terestre mari din Triasic, potrivit unor fosile descoperite în Polonia.

Un strămoş al mamiferelor moderne, de dimensiunea unui elefant din prezent, a fost un competitor serios al dinozaurilor care au trăit în urmă cu peste 200 de milioane de ani, relatează joi Press Association. Mai multe oase fosilizate descoperite în Polonia aparţin unui ierbivor fără dinţi care mergea pe patru picioare şi cântărea nouă tone.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, animalul era un dicynodont, o reptilă cu trăsături de mamifer care a coexistat cu dinozaurii înainte ca aceştia să ajungă să domine Pământul. Alţi reprezentanţi ai acestui grup aveau o mărime ce varia între cea a animalelor de vizuină - similare cu şobolanii - şi a vacilor de astăzi. Specia recent identificată, numită Lisowicia bojani, a dat peste cap teoria potrivit căreia dinozaurii au fost singurele animale terestre de dimensiuni mari care au trăit în Triasic.

Cu 40% mai mare

În ciuda moştenirii lor reptiliene, exemplarele de dicynodont şi rudele lor au fost strămoşii tuturor mamiferelor moderne, inclusiv oamenii. Descoperirea lui Lisowicia schimbă ceea ce credeam despre cea mai recentă istorie a dicynodonţilor, rudele mamifere din Triasic, a declarat doctor Tomasz Sulej, unul dintre cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Polonia. În plus, ridică şi mai multe întrebări în legături că motivul pentru care ei şi dinozaurii erau atât de mari, a adăugat el. Colegul său, doctor Grzegorz Niedzwiedzki de la Universitatea Uppsala din Suedia susţine că Lisowicia este extrem de interesant deoarece contrazice multe aspecte din teoriile clasice privind 'reptilele cu aspect de mamifere' din Triasic.

Fosilele au fost descoperite în localitatea poloneză Lisowice, al cărei nume a inspirat denumirea genului. Studiul efectuat asupra oaselor, publicat în jurnalul Science, demonstrează că Lisowicia avea circa 4,5 metri lungime şi 2,6 metri înălţime, aproximativ cât mărimea unui elefant din prezent. Animalul era cu 40% mai mare decât un exemplar de dicynodont identificat anterior. Spre deosebire de multe dintre rudele sale, care se deplasau la mică distanţă de sol - precum şopârlele de astăzi - Lisowicia stătea pe picioare într-o manieră similară cu cea a unor mamifere din prezent, precum rinocerii şi hipopotamii. Dicynodonţii au fost animale care au avut un succes uimitor în Triasicul mijlociu şi târziu, a adăugat doctor Niedzwiedz.

Dominație de 200 de milioane de ani

Lisowicia este cel mai tânăr dicynodont şi cel mai mare tetrapod terestru non-dinozaurian din Triasic. Este natural să vrem să aflăm cum au ajuns dicynodonţii atât de mari, a mai spus cercetătorul. Fosilele sunt primele care dezvăluie faptul că exemplare mari de dycynodont au trăit simultan cu primele sauropode - dinozauri cu gât lung. În timpul acestei perioade, cu 210 - 205 milioane de ani în urmă, dinozaurii nu deveniseră încă super-giganţii care aveau să fie unii dintre ei. Unul dintre dinozaurii mari timpurii, un sauropod din ceea ce este în prezent Argentina, numit Ingentia prima, nu cântărea decât circa zece tone şi nu era mai masiv decât Lisowicia. Sauropodele care au trăit mai târziu, precum diplodocus şi brachiosaurus, au inclus cele mai mari animale terestre care au trăit pe Pământ.

Despre dicynodonţi se crede că ar fi murit înainte ca dinozaurii să fi ajuns la apogeul dominaţiei lor de 200 de milioane de ani. Ei au aparţinut unui grup mult mai diverse de reptile cu trăsături de mamifere numit therapsida, care a inclus atât exemplare carnivore cât şi ierbivore. Grupul therapsida ar fi inclus animale cu pielea lipsită de solzi şi cu sânge cald.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel