Cutremur București. Firea: Este nevoie de modificarea legislaţiei!

Primarul General, Gabriela Firea, a declarat că "avem 96 de clădiri incluse în programul de consolidare, la 41 sunt deja deschise şantiere, sunt cifre-record pentru istoricul acestui domeniu în Bucureşti. E un program pe care l-am restartat, cu resursele suplimentate în ultimii ani. Pentru a consolida toate clădirile cu risc seismic, e nevoie de modificarea legislaţiei".

Primarul General, Gabriela Firea a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care a detaliat evoluţia programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic, dar şi a măsurilor conexe: "În ultimii 27 de ani, autorităţile locale au reabilitat cu fonduri proprii doar 20 de clădiri, fondurile şi resursele umane alocate erau total insuficiente: 1 milion de lei a fost alocat în 6 ani, faţă de 10 milioane de lei alocate în 2018, respectiv doar opt persoane se ocupau de întregul program de consolidări, faţă de aproape 500 de angajaţi care desfăşoară în prezent, prin companiile înfiinţate, exclusiv acţiuni dedicate domeniului consolidărilor, reabilitărilor şi restaurărilor. Măsurile au dat rezultate: în acest moment, avem 96 de clădiri, încadrate în categoria Risc Seismic I, incluse în programul de consolidare, unele în execuţie, altele în etape avansate de întocmire a documentaţiilor premergătoare lucrărilor, iar la 41 de imobile sunt deja deschise şantiere - sunt cifre-record pentru istoricul acestui domeniu în Bucureşti. E un program pe care l-am restartat, cu resursele suplimentate în ultimii ani. Programul ar putea fi accelerat prin modificările legislative pe care Primăria Capitalei le solicită de mai mulţi ani, de aceea fac din nou apel la autorităţile centrale să modifice cadrul legislativ, astfel încât clădirile care sunt declarate pericol public să poată fi evacuate în regim de urgenţă pentru a se demara procesul de consolidare.

Este nevoie să se consolideze urgent toate clădirile cu risc seismic. Degeaba există dorinţă, voinţă şi buget din partea Primăriei Capitalei, degeaba le spunem proprietarilor ce facilităţi avem şi le punem la dispoziţie locuinţe temporare, dacă legislaţia ne împiedică să evacuăm imobilele care e necesar să intre în proces de consolidare. În alte ţări, expertiza care arată gradul de risc seismic al unei clădiri ţine loc de ordin de evacuare."

Cele 41 de clădiri la care lucrările sunt în curs de execuţie sunt situate în centrul Bucureştiului:

- La 8 dintre acestea sunt finalizate lucrările de punere în siguranţă, în acest moment se lucrează la consolidarea propriu-zisă,

- La alte 33 de imobile Compania Municipală Consolidări executa lucrări de punere în siguranţă, lucrări premergătoare celor de consolidare.

Pentru alte 55 de clădiri, suntem în etape avansate de realizare a documentaţiilor tehnice.

În plus, Primăria Capitalei a oferit suport tehnic proprietarilor a 38 de imobile care doresc să îşi consolideze clădirile cu forţe proprii, în etapele de întocmire a documentaţiilor tehnice şi de obţinere a autorizaţiilor.

De asemenea, în prezent se lucrează la fostul sediu al Primăriei Sectorului 5 (consolidarea, reabilitarea, extinderea şi restaurarea faţadei imobilului din Bd. Regina Elisabeta nr. 29-31) şi la Palatul Voievodal Curtea Veche din Str. Franceză, monument istoric ce va fi consolidat, restaurat şi redat circuitului turistic. Pentru alte două instituţii de cultură, (Teatrul foarte Mic şi Teatrul Municipal "Lucia Sturdza Bulandra") au fost alocaţi bani în buget şi se vor efectua lucrări de expertizare, proiectare şi execuţie.

Totodată, Primăria Capitalei a alocat sumele necesare achiziţionării a 50 de senzori seismici de tip ETNA. Senzorii servesc la colectarea datelor de pe toată raza Capitalei. Astfel, va putea fi realizată o hartă detaliată cu privire la riscul seismic. Harta poate sta la baza proiectării viitoarelor imobile din Bucureşti.

Primarul General, Gabriela Firea, a menţionat că obligaţia legală de consolidare este a proprietarilor, însă Primăria Capitalei asigură o parte din finanţare şi acordă mai multe categorii de facilităţi: "Acum avem condiţii atractive pentru proprietari: familiile care au venitul sub suma a trei salarii minim brute pe economie nu plătesc nimic. Pentru aceştia, Primăria Capitalei acoperă 100% din costuri - şi cel cu relocarea în locuinţa temporară, şi punerea în siguranţă a clădirii, şi cel de consolidare - iar pentru cei care nu pot fi încadraţi aici asigurăm jumătate din sumă. Contribuţia de 50% a proprietarilor nu se achită pe loc, ci eşalonat pe 25 de ani, fără nicio dobândă, aşadar o formă extrem de avantajoasă de finanţare. Locuinţele de necesitate au fost curăţate - deci nu mai sunt un motiv de amânare a lucrărilor de consolidare. Pentru că o altă reţinere venea din durată mare a lucrărilor, am urgentat aceste proiecte, alocând fonduri şi resurse umane consistente, aşa cum am spus. Sunt condiţii avantajoase, special gândite pentru că programul să devină mai atractiv."

Proprietarii, mutați

Proprietarii clădirilor care se afla în proces de consolidare au fost mutaţi în locuinţele de necesitate situate în blocurile gemene din Piaţa Naţiunilor Unite, care au fost igienizate şi amenajate. În acest moment, din cele 128 de locuinţe sunt ocupate aproape 80%. Costul relocării proprietarilor este suportat în integralitate de PMB.

Alte măsuri care fac programul mai accesibil se referă la crearea unei aplicaţii şi a unei arhive electronice şi la derularea de campanii de informare / conştientizare.

Primăria Capitalei are în curs de definitivare o aplicaţie pentru smartphone - prin care proprietarii ce locuiesc în clădiri cu risc seismic pot avea acces rapid la informaţii: stadiul dosarelor, stadiul proiectării, expertizării şi lucrărilor, sau pot depune solicitări direct din aplicaţie.

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a finalizat arhiva electronică. Avantajele sunt clare: se elimină timpul pierdut cu drumul până la arhivă; se poate accesa cu user şi parolă de pe orice computer, smartphone. Site-ul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic va avea încorporată o hartă interactivă a imobilelor cu risc seismic I (RS I).

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, prin Compania Municipală Publicitate şi Afişaj, a realizat campania de informare BUCUREŞTI TRAINIC, cu privire la avantajele consolidării, obligaţiile legale pe care le au proprietarii, dar şi cu privire la facilităţile oferite de PMB. Au fost lipite afişe la scările imobilelor care prezintă risc seismic, dar şi flyere împărţite door to door. În cadrul aceleiaşi campanii, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a comandat Companiei Municipale Publicitate şi Afişaj, realizarea unor spoturi radio, TV şi online care urmăresc conştientizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea de consolidare a clădirilor cu risc seismic.

Totodată, începând din anul 2016, anual, au fost trimise notificări tuturor persoanelor care locuiesc sau deţin proprietăţi în imobile încadrate în RS I, cu privire la obligaţiile pe care le au, dar şi la facilităţile de care dispun. Notificările au fost făcute conform OUG 20 /1994.

Lucrări la infrastructură

În paralel, Primăria Capitalei lucrează şi pe partea de infrastructură: au fost realizate expertizele tehnice pentru podurile şi pasajele rutiere aflate în administrare, iar în prezent se află în reabilitare/ consolidare Podul Străuleşti. Alte 9 obiective sunt în faza de documentaţie: Podul Grant, Pod Insulă, pod Timpuri Noi, pasaj Unirii, pasaj Fundeni, Pod Operă, pod Eroilor, pod Ciurel şi Planşeu Piaţa Unirii.

Şi spitalele administrate de PMB sunt incluse în acest proces: două sunt în curs de consolidare (Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor, Corpul A - în faza de execuţie pentru ultima parte a proiectului, Reconstrucţia, reamenajarea, modernizarea şi echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor", iar Spitalul Clinic de Boli Reumatismale dr. I. Stoia - în faza de execuţie, ce se va termina în 2 luni).

În următoarele luni, sunt planificate pentru consolidare Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Dr. Victor Babeş" (Pavilion A - aflat în faza de proiectare şi execuţie), Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele, cel mai mare proiect (s-a finalizat Studiul de Fezabilitate, s-au întocmit toate expertizele, urmează să fie supus aprobării CGMB); Spitalul Clinic Colentina (corp E - documentaţie tehnică în curs de elaborare) şi Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Alexandru Obregia (corpurile C5, C17, C24).

Alte 11 unităţi medicale sunt la stadiul de expertizare din punct de vedere al riscului seismic, urmând ca, în funcţie de rezultat, să intre în etapa de proiectare/ execuţie: 3 unităţi au expertize finalizate, 2 în curs şi 6 sunt planificate pentru anul următor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel