Urmărește emisiunea live



Cozmin Gușă, ANALIZĂ a principalelor evenimente ale săptămânii

Cozmin Gușă a realizat o analiză amplă a principalelor evenimente de pe scena politică internă, dar și externă.

Într-un articol de pe Vox Publica, Cozmin Gușă a sintetizat evenimentele cheie ale săptămânii acesteia, grupându-le în trei mari categorii. Astfel, acesta a scris despre „Pregatiri de razboi”, ”Elena Udrea” și ”Adrian Sârbu”.

La subiectul intitulat pregătiri de război, Cozmin Gușă a punctat „certitudinea iminentei razboiului din zona noastra, cu motivatia zonala a conflictului din Ucraina, cu semnificatia mai complexa a “razboiului lumilor” .”

„Putem intelege insa lesne din desfasurarea intalnirilor de joi-vineri, ca se incearca intr-un fel aproape disperat ajungerea la un compromis, folosindu-se deocamdata pentru evitarea unui “arc electric” intre polii Washington si Moscova, negocierea prin intermediul “dielectricul” traditional| germano-francez, cuplu cu obligatii la vest si nevoi/dependente la est. Angela Merkel (pentru ca vocea doamnei conteaza, Hollande fiind revigorat politic din considerente pragmatice, de supracontrol, respectiv de diminuare a rolului Germaniei in negocieri) actioneaza precis, dar evident sub presiune maximala, fiind depasita deja de mult limita superioara a compromisurilor ce pot fi acceptate Germaniei, atat la Washington, dar mai ales la Moscova. Din acest unghi, pentru concluzii finale despre negocieri, avem de asteptat intalnirea Obama-Merkel de saptamana viitoare.Referitor la Romania in acest context, am o viziune alarmanta, dar potential aducatoare de profit consistent in planul greutatii noastre specifice in zona, cu conditia unui joc consistent/ofensiv din partea diplomatiei noastre. De ce zic viziune alarmanta? Pentru ca in mod indiscutabil Romania este azi potentiala victima a unui joc geopolitic de ingradire a capabilitatii de actiune prin intermediul vecinilor, element decisiv in caz de razboi, fie el si de sorginte geoeconomica. Strategia “coapta” la Moscova, a putut fi implementata atat prin benevolenta vecinilor nostri fata de idee, cat si prin lipsa de preocupare fata de zona noastra a administratiei Obama, mult prea preocupata in cele doua mandate de “primavara araba” si de contondenta relationarii din Asia de sud-est. “, a scris acesta.

Citește și: Traian Băsescu despre acuzațiile lui Udrea la adresa lui Coldea: Nu am avut niciun mijloc de verificare

În privința unui alt subiect fierbinte, dar de această dată situat pe plan politic intern, Cozmin Gușă a analizat situația în care se regăsește deputatul Elena Udrea.

„Elena Udrea a ajuns azi in primul punct culminant (real!) al piesei in care joaca de 11 ani deja, in spatiul public romanesc (o sa incerc sa elimin din analiza mea accentele subiective, ce pot fi dictate de faptul ca o cunosc si suntem amici din 1998, cu o pauza de amicitie intre 2005 si 2013). Ce i se intampla azi a fost marcat si explicitat in ultimele zile prin nenumarate analize, cvasitotalitatea lor fiind subiective sau timorate. Pe acestea in mod sigur le-a priceput, ce n-a priceput Elena Udrea in mod sigur a fost tacerea unora ce-ar fi trebuit sa se exprime clar”, a scris concultantul politic.

Acesta a venit chiar cu o serie de întrebări cu privire la acest subiect.

”- s-a sfatuit Elena Udrea cu Traian Basescu inainte de a-l ataca pe generalul Coldea, direct, dur si fara probe?

- daca s-a sfatuit , cum ne putem explica acest atac, in conditiile in care pare un razboi fratricid? (in mod incontestabil, cei doi “copii” asumati ai lui Traian Basescu, in tot timpul mandatului sau, sunt Elena Udrea, emulul politic, public evocata , respectiv Florian Coldea, tanarul general aureolat de succesul rezolvarii unor situatii limita, precum si girantul parteneriatului la nivel de “intelligence” cu SUA, “copil” recunoscut deasemenea de catre Train Basescu cu toate ocaziile speciale in fata cunoscatorilor interni si externi)

- daca nu s-a sfatuit cu Traian Basescu, primul semn major disonant al relationarii lor ar fi chiar lipsa colaborarii lor in acest moment, ce poate anunta evenimente cu efect tectonic; in acest caz, ma intreb in mod consecutiv, cine a sfatuit-o pe Elena Udrea (si cum a acceptat o asemenea aberatie ?! ) sa il atace pe seful interimar al SRI pe aliniamentul jocurilor murdare/corupte, in conditiile in care Florian Coldea beneficia, pe de o parte, de lipsa notorietatii personale pentru marele public, inclusiv deci pentru astfel de fapte, iar pe de alta parte, de notorietatea pozitiva a institutiei pe care azi o conduce in lupta anticoruptie, singura batalie populara azi in Romania?

- intrebarea majora este insa cea legata de tacerea lui Traian Basescu, care fie in conditiile complicitatii cu Elena Udrea pentru acest episod anti-Coldea, fie in lipsa acesteia, il aseaza ori in galeria santajabililor, ori a nerecunoscatorilor, ori a neputinciosilor; pentru ca aceasta categorie a bunicilor grijulii, pe care ne-o sugereaza fara pic de inspiratie si … jena, pe mine ma obliga deocamdata sa nu comentez…”.

Un alt subiect, cel de al treilea, este legat de Adrian Sârbu care a fost ridicat de ofiţerii de la Parchetul General luni seară.

„Nu este incorect sa incadram “episodul Adrian Sarbu” in serialul maririi si decaderii mogulilor de presa, dar este inexact. Si asta pentru ca activitatea sa , spre deosebire de Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu sau Dinu Patriciu, s-a concentrat cvasiexclusiv pe zona de mass-media/ entertainment, neincercand excursuri majore pe pietele adiacente influentabile public, gen energie/finante/banci/export, cum au facut ceilalti trei moguli, a caror soarta o pot deplange argumentat si ma abtin azi sa o comentez”, este de părere Gușă.

„Arestarea lui Sarbu, interpretata ca mai sus, eveniment dureros pentru mine, in sirul altor evenimente similare din ultimii ani intamplate unor fosti sau actuali prieteni, ma obliga sa reamintesc ca arestul trebuie sa fie o exceptie si nu o regula aplicata fara diferentieri, ca refacerea normalitatii in societatea noastra greu incercata azi, ne obliga la intelepciune si ponderatie, mai ales atunci cand vorbim evident de razbunari excesive ale unor centre de putere politico-economica, ca in cazul de fata. Nu discut faptele invocate de angajatii lui Adrian Sarbu, nu am datele necesare, insa este de nediscutat ca “ne-pericolului public Sarbu”, ca si altora asemenea lui, trebuie sa li se ofere sansa unei aparari corecte care sa raspunda complexitatii spetei, aparare care sa se faca in libertate sau sub control judiciar. Si spun asta deoarece “incalceala” luptelor pe care le-a dus cineva ca Sarbu intr-un stat cu o politica calamitata si o justitie dezaxata, merita clarificarea finala. Iar daca la finalul apararii sale va fi gasit vinovat, sa ispaseasca”, a mai scris acesta pe Vox Publica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel