Ce este "nocebo", fenomenul care afectează tot mai mulți oameni. Psihoterapeutul Alina Robu: Oamenii nu se cunosc absolut deloc

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol ce este "nocebo".

Nocebo este un fenomen psihologic în care o persoană experimentează efecte negative asupra sănătății sau stării de bine, ca urmare a așteptărilor negative sau convingerilor legate de un tratament sau o intervenție, potrivit Chat GPT. Poate apărea în diverse contexte, cum ar fi în urma citirii despre posibile efecte secundare ale unui medicament, în urma unei discuții cu un medic care prezintă tratamentul într-un mod pesimist sau chiar din cauza convingerilor personale negative legate de tratament sau procedură. Este important de menționat că efectele nocebo nu sunt cauzate de proprietățile intrinseci ale tratamentului, ci de așteptările negative ale pacientului.

Aceste efecte pot include o gamă largă de simptome, cum ar fi dureri de cap, greață, oboseală, anxietate sau alte simptome fizice sau psihologice, care pot afecta semnificativ calitatea vieții individului. În unele cazuri, efectele nocebo pot fi suficient de puternice pentru a determina pacienții să renunțe la tratamente utile sau necesare.

Alina Robu, psihoterapeut: Se manifestă cu atât mai intens cu cât este o discrepanță mai mare dintre inimă și creier

Psihoterapeutul Alina Robu a explicat când apare acest fenomen psihologic.

"Nocebo se manifestă cu atât mai intens cu cât este o discrepanță mai mare dintre inimă și creier", a spus Alina Robu în cadrul emisiunii  iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Ce putem face în acest caz? Să ne punem în ordine emoțiile, spune psihoterapeutul.

”Asta faci căutând și văzând ce probleme sunt. În momentul în care vii la o scanare a creierului poți să înțelegi cu exactitate ce se întâmplă cu tine. Pentru că există situații în timpul scanărilor în care constatăm cu foarte mare stupoare că oamenii nu se cunosc absolut deloc, că nu știu despre ei mai nimic. În momentul în care le spunem lucruri sunt mirați. De pildă că au o predispoziție sau o stare de depresie”, a mai explicat Alina Robu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel