Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat ca neconstituţional un articol din Codul de procedură civilă privind soluţionarea proceselor în instanţă în faza de recurs.
CCR a luat în dezbatere marţi o excepţie de neconstituţionalitate privind dispoziţiile art.493 alin. (5) din Codul de procedură civilă, cu următorul conţinut: '(5) În cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute la art. 488 sau că recursul este vădit nefondat anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Decizia se comunică părţilor'.
Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, judecătorii au admis cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.493 alin. (5) din Codul de procedură civilă şi a constatat că sintagma 'sau că recursul este vădit nefondat' din cuprinsul acestora este neconstituţională în raport de dispoziţiile art.21 alin. (3) şi art 24 din Constituţie.
[citeste si]
Curtea a reţinut că soluţia de respingere a cererii de recurs pentru motivul că aceasta este vădit nefondată obligă instanţa supremă la examinarea fondului cauzei, relatează Agerpres. Or, această soluţie nu poate fi pronunţată în cadrul procedurii admiterii în principiu a recursului, ci doar în faza judecării căii extraordinare de atac, reglementată de dispoziţiile art.494-502 din Codul de procedură civilă.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia a II-a civilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu