Duminică, la Palatul Cotroceni, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-au reunit în prima şedinţă din 2014, pe ordinea de zi aflându-se rapoartele Executivului şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) referitor la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morți. La ședința CSAT a participat și ministrul Trasporturilor, Ramona Mănescu. La finalul întrunirii, președintele Traian Băsescu a oferit o declarație de presă.
La prima ședință a CSAT din 2014, atât premierul Victor Ponta, cât și şeful STS, Marcel Opriş, au prezentat rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan și studenta la Medicină, Aurelia Ion, și-au pierdut viața.
Iată ce a declarat președintele Traian Băsescu, după ședința CSAT:
"N-aș fi dorit să vorbesc la stadiul acesta despre accidentul de aviație din Apuseni. Dar solicitarea premierului m-a obligat legal să organizez o ședință CSAT. Voi reveni în zilele următoare cu detalii, la 18:00 am întâlnire cu FMI. Vreau să fac doar o declarație legată de capacitatea statului.
S-a creat în mod nedrept după accident impresia că statul român nu este capabil să acționeze în situații de urgență. Eu am coordonat acțiunile statului român iî situații de urgență atuncii când atribuțiile o cereau. Instituții ca MApN, Direcția de Informații a Apărării, SRI, SIE, Aviația militară, când s-au aflat în diverse situații de urgență și au fost sub coordonarea mea, ne-am atins obiectivele.Două dintre situații sunt arhicunoscute: eliberarea ziariștilor din Irak și aducerea în țară a lui Omar Hayssam.
Acțiunea din Apuseni, un eșec
Statul are capacitate să intervină în situații dificile. Ceea ce a deosebit acțiunile de siguranță națională de acțiunea din Apuseni a fost coordonare și necoordonare. Acțiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementarile în vigoare. De aceea a fost un eșec, așa cum a definit-o și prim-ministrul.
În momentul în care apelul la 112 se face de pe un telefon mobil, STS primește indicatorul celulei de la operator. Ceea ce STS-ul primește de la operator e un spațiu de identificare pe telefonie mobilă. Aici sunt cei 200 km pătrați pe care STS-ul i-a transmis drept informația conform tuturor procedurilor în astfel de cazuri.
STS și-a făcut datoria
În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni care e de natură să discrediteze o instituție a statului care și-a făcut datoria. Eu nu pot intra în jocul demiterilor pentru ca dă bine la public sau la politicieni.
STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna, oameni politici și oameni care au apărut la televizor. Cei care mint că pe telefonie mobilă STS-ul putea să dea mai multe informații. În condiții de coordonare, instituțiile statului român sunt capabile să facă față acțiunilor de salvare.
Dacă s-ar fi lucrat instituțional, și la MAI s-ar fi instituit comandamentul din care fac parte, un mare număr de instituții ale statului - când pui la un loc informațiile de la STS, SRI - dacă se puneau la un loc și informațiile radar de la Aviația militară și de la ROMATSA, cu certitudine localizarea s-ar fi putut restrânge la un spațiu foarte mic.
Cazul este în ancheta Parchetului
Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la Ministerul de Interne. Acum la mine în birou dacă pun la un loc informațiile primite în primele 30-35 de minute pot face localizarea fără probleme. Totul este coordonarea. Cazul este în ancheta Parchetului. Vreau să cred că avem răbdare până la încheierea anchetei pentru a avea un punct de vedere bazat pe lege privind respectarea sau nerespectarea în aceste situații. Lipsa de coordonare nu cere schimbarea regulamentelor. Ceea ce trebuie să facem în viitorul imediat este să respectăm legislația pe care o avem. Cu siguranță instituțiile statului ar fi capabile să acționeze cu suficientă promptitudine.
Băsescu nu este de acord cu destituirea lui Opriș
La terminarea CSAT, va pot spune că deși în CSAT s-a prezentat legea după care funcționează STS-ul și protocoalele, a fost și punctul de vedere al SRI care a confirmat faptul că STS nu are capabilități mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă, primul ministru a solicitat trecerea STS la MAI și destituirea directorului STS.Cred că niciuna dintre variante nu este viabilă.În ceea ce privește directorul Opriș, el nu este om politic. Nu poți să îl tratezi ca pe om politic care poate fi schimbat ca să dea bine. Și el și la SIE sunt oameni care au făcut o carieră militară și nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei.
Deszăpezirea din 2014, prin filtrul președintelui
Aș face o similitudine între acest caz și ce face Guvernul cu prefecții. Deszăpezirea s-a făcut de către oamenii aceștia prin lungi comandamente la televizor, penibile de multe ori, care au avut un singur rol, să acopere faptul că nu există utilaje. Autostrada spre Consatnța, cred că nici la ora aceasta nu este deschisă, deși ninsoarea a încetat de patru zile. Mai mult decât atât, să dai afară prefecții când contractele de deszăpezire le fac președintii de Consilii Județene cărora nu li s-a putut spune o vorbă.
CNADNR-ul este cel care închiriază utilaje. Toate reproșurile și executările s-au îndreptat către prefecți. Mi se pare dezonorant acest mod de a lucra. Când ei știu că contractele sunt la președinții de CJ care au făcut achizițiile publice legal sau ilegal, e o dezbatere în presă. Structurile de securitate națională nu pot intra în această morișcă a execuțiilor nefondante,
Vă asigur că nu aș avea niciun menajament pentru un șef de serviciu sau un prim adjunct care prin nerespectarea legii sau prin neacoperirea atribuțiunilor instituției ar greși. Dar aici suntem în fața unei mari minciuni publice. Minciuna că STS ar fi putut să identifice locul în care se află. Toate capabilitățile STS-ul sunt legate strict de determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul mobil, nicidecum punctul.
Fără probe, președintele Băsescu nu-l demite pe directorul Opriș
Erau alte instituții care au furnizat informație, și dacă ar fi fost ar fi stat la o masă, într-un comandament, foarte repede s-ar fi putut determina destul de repede locul accidentului.
Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS-ul are capabilități mai mari în acest caz, va asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cerererea de destituire a directorului Opriș, nicio clipă. Dar nu ne va face bine continuând să mințim. (...) Nu vreau să mă apuc eu să le interpretez public, o vor face procurorii și ei vor stabili și responsabilitățile pentru partea de zbor pentru prăbușirea avionului și responsabilitățile pentru partea de căutare și salvare. Am observat, însă, că persoane neaturorizate au transferat responsabilități de coordonare către te miri cine, care nu aveau atribuțiuni de coordonare. A fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutați. Și responsabilitatea MAI, a Ministerului Transporturilor, a coordonatorului comandamentului de la MAI nu poate fi dată la o parte.
Am coordonat aceste structuri ale statului în condiții sau pentru obiective mult mai grele și au funcționat perfect și nu a existat niciodată un rateu. Au capabilitati, dar trebuie coordonate, totul este să știi ce ceri și ce accepți de la fiecare structură.
Cât despre prefecți, mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritați și nemunciti care se vor da firmelor clientelare care au contracte de deszăpezire, iar în locul lor a fost scoasă Armata și Jandarmeria. Aș propune Guvernului să constate neîndeplinirea atribuțiilor și să dea banii de deszăpezire Armatei și Jandarmeriei".
...
Preşedintele Traian Băsescu a convocat şedinţa la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis această cerere pentru a se discuta despre modul în care a acţionat conducerea STS în cazul accidentului din Apuseni şi despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opriş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News