Adrian Sârbu, Mediafax Group, Orlando Nicoară, fost director general Mediafax, Cosmina Noaghea, fosta șefă Publimedia și mai multe alte persoane, inclusiv din fosta conducere a grupului, au fost trimise în judecată, în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro), relatează Agerpres.
În același dosar, a fost trimis în judecată Orlando Nicoară, fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL.
De asemenea, au fost deferiți justiției persoana juridică SC Mediafax Group (în insolvență), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, precum și persoanele fizice Dorina Roxana Grigoruță (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), Eugenia Bălan (fost administrator al SC Mediafax Group SA), Cosmina Ioana Noaghea (fost director general în cadrul SC Publimedia International SA), Sorin Nicolae Dinu (fost director financiar în cadrul SC Publimedia International SA și SC Mediafax Group SA), Daniela Reghina Cozac (fost director financiar în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA și Apropo Media SRL), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani.
În plus, au fost trimiși în judecată Gheorghe Grădinaru (director general în cadrul SC Teleferic Prahova SA) și avocații Liana Petrovici și Gheorghe Dragoș Chiș.
Procurorii susțin că, în perioada 2006 — 2014, în cadrul societăților din grupul Mediafax, deținute direct sau indirect de Adrian Sârbu, a fost utilizat un sistem de salarizare ce presupunea plata drepturilor salariale parțial în baza unui contract de muncă și parțial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eșafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.
Acest mecanism de eludare a taxelor consta în utilizarea, pentru facturarea drepturilor de autor, a unor societăți în care calitatea de asociat și administrator era deținută de colaboratori sau angajați ai societăților din grup sau înființate pe numele unor persoane cu un nivel educațional scăzut și lipsite de cunoștințe în domeniul media și de venituri.
Persoanelor beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate cu contracte individuale de muncă ale societăților din grupul de presă Mediafax (SC Publimedia International SA, SC Mediafax SA, SC Mediafax Group SA, SC Apropo Media SRL), li se solicita ca, odată cu semnarea contractului de muncă, să semneze și un contract de cesiune de drepturi de autor cu aceste societăți, în baza căruia urmau să primească cea mai mare parte a drepturilor salariale.
De asemenea, mecanismul presupunea încheierea de către societățile din grupul de presă cu societățile de drepturi de autor a unor contracte având ca obiect asigurarea de către aceste din urmă firme (denumite "Agenți") a serviciilor autorilor scrierilor publicistice, în baza cărora "Agenții" emiteau facturi fiscale pe seama societăților din grupul de presă.
Prin înregistrarea în evidențele contabile ale societăților din grupul de presă a facturilor fiscale astfel emise, acestea beneficiau de diminuarea bazei impozabile cu sumele aferente facturilor, precum și de deducerea de TVA.
Anchetatorii mai arată că, în cadrul acestui sistem, utilizat inițial în cadrul societății Publimedia International SA și continuat în cadrul Mediafax Group SA (ce a preluat activitatea Publimedia International SA), ce a fost extins și la societățile Mediafax SA și Apropo Media SRL, rolul lui Dragoș Chiș, avocat în cadrul cabinetului de avocatură ce asigura asistența juridică a societăților din grupul Mediafax, a fost acela de a înființa și controla o parte din societățile de drepturi de autor, dar și pe cele utilizate în dezvoltarea de circuite comerciale fictive, prin care sumele rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală se întorceau în casieria societății.
Ca urmare a înregistrării în contabilitatea societăților Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA, Apropo Media SRL a facturilor fiscale fictive generate de relațiile comerciale astfel create, s-a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 27.908.783 lei.
"Întrucât, prin folosirea sistemului evazionist se urmărea și obținerea unor sume de bani pentru a acoperi cheltuielile personale ale inculpatului Sârbu Adrian sau pentru a efectua plata 'la negru' a salariilor angajaților societății, în paralel cu implementarea acestuia, inculpații au dezvoltat circuite comerciale fictive prin care sumele rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală să se întoarcă în casieria societății", mai spun procurorii.
În cursul urmăririi penale au fost identificate mai multe tipuri de circuite financiare create în scopul disimulării adevăratei naturi și proveniențe a sumelor ce erau returnate în casieria societății. Prin aceste circuite comerciale și financiare fictive, a fost supusă spălării de bani suma totală de 22.424.284 lei.
Dosarul a fost trimis, spre soluționare, Curții de Apel București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu