Viktor Orbán cere banii Ungariei din PNRR, blocați de CE, pentru a acoperi criza refugiaților ucraineni. Scrisoare către Ursula von der Leyen

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Viktor Orban îi solicită Ursulei von der Leyen o parte din banii blocați în PNRR-ul Ungariei.

Având în vedere că războiul din Ucraina reprezintă o provocare fără precedent, Ungaria trebuie să obțină urgent un credit de recuperare și reziliență, i-a scris prim-ministrul Viktor Orbán Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Riscurile de securitate, povara crizei umanitare, consecințele economice ale conflictului și efectele negative ale sancțiunilor UE sunt suportate în mare măsură de țările care protejează granițele de est ale Uniunii Europene, a spus premierul în scrisoare.

„În plus față de nevoile de dezvoltare stabilite în Planul său de recuperare și reziliență și indiferent de procesul său de aprobare, Ungaria solicită furnizarea imediată a facilității de credit oferite în cadrul Facilității de recuperare și consolidare a rezistenței pentru apărare, managementul frontierelor, acțiuni umanitare și alte acțiuni acute. În contextul actual, acestea sunt domenii cheie de dezvoltare pentru a ne consolida reziliența. Uniunea Europeană poate oferi asistență reală și semnificativă dacă oferă resurse imediate și flexibile în aceste scopuri”, a scris Orbán în scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene, președintelui Consiliului European, membrilor săi și președintelui Comisiei Europene.

UE a blocat banii Ungariei din cauza diferențelor ideologice și refuză să elibereze țării fonduri de recuperare post-Covid-19 în perioada premergătoare alegerilor din 3 aprilie, ceea ce echivalează cu interferență electorală. Poziția conservatoare a Ungariei cu privire la problemele LGBT și migrația în masă înseamnă că este puțin probabil ca UE să ofere ajutorul necesar, chiar dacă Ungaria primește sute de mii de refugiați ucraineni.

„Ungaria este pregătită în timpul acestei crize. Am primit peste 450.000 de oameni care au fugit de război până acum. Oferim asistență umanitară celor care vin la noi și celor care au nevoie din Transcarpatia. Am întărit protecția granițelor noastre de est. Facem toate acestea în numele umanității, de dragul păcii și securității în întreaga Uniune Europeană”, a scris el.

Deși Ungaria a primit o cantitate fără precedent de oameni, există puține semne că fluxul de refugiați se va încheia în curând.

„În situații de criză, păstrarea unității Uniunii Europene și responsabilitatea comună a statelor membre sunt deosebit de importante. În acest scop, Ungaria cere doar ca aceasta să poată accesa cât mai curând posibil și eficient fondurile UE care i-au fost alocate și să le folosească în mod flexibil în scopurile cele mai potrivite pentru a face față crizei”, a scris el.

Orbán solicită deblocarea fondurilor din PNRR

Orbán a solicitat Comisiei Europene să aprobe planul de redresare și reziliență și acordurile de parteneriat și programele operaționale ale statelor membre care protejează frontierele de est ale Uniunii Europene. De asemenea, a cerut Comisiei să permită utilizarea rapidă, direcționată și flexibilă a resurselor bugetului UE prin eliminarea limitelor de prefinanțare, cofinanțare și transferabilitate.

Premierul a reamintit că 30% din fondurile disponibile în cadrul Facilității pentru Reabilitare și Reziliență, până la sfârșitul anului 2026, trebuie redistribuite până la 30 iunie 2022, în lumina indicatorilor actuali de creștere economică. Redistribuirea ar duce la o pierdere de resurse pentru toate statele membre care protejează granițele de est ale Uniunii Europene, ceea ce ar putea ajunge până la 16% din finanțarea disponibilă pentru unele state membre.

„Acest lucru este inacceptabil”, a subliniat Orbán, care a cerut o revizuire a sistemului de redistribuire și o asigurare că acele state membre care suportă greul crizei de război și aduc o contribuție semnificativă la creșterea economică a Uniunii Europene nu pierd fondurile UE, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel