Iată concluziile unei analize realizate de INCFC privind impactul articolului XX al proiectului de ordonanță asupra instituțiilor publice de cultură, plecând de la inventarierea numărului total de posturi al acestora.
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) atrage atenția asupra impactului negativ pe care prevederile recent apărute în spațiul public ale proiectului de Ordonanță de Urgență îl pot avea asupra instituțiilor publice de cultură și, implicit, asupra domeniului culturii per ansamblu, notează culturadata.ro.
Proiectul de Ordonanță de Urgență care se referă la măsuri fiscale bugetare, descentralizarea serviciilor publice și disciplina economico-financiară propune inițiative menite să îmbunătățească situația financiară dificilă a României, reflectată printr-un deficit bugetar de 37 miliarde de lei.
Textul proiectului urmărește implementarea unor reduceri bugetare și a numărului de personal în cadrul întregului sector public, fără a face distincție esențială între diferitele tipuri de entități și fără a lua în considerare rolurile lor în societate. INCFC consideră că toate entitățile publice, fie că sunt în domeniile Sănătate, Educație sau Cultură, reprezintă elemente esențiale în structurile societății, fiecare cu un rol bine definit. Administrațiile birocratice supradimensionate și ineficiente, care conțin un număr nejustificat de funcționari, reprezintă singurele zone care ar putea suferi reduceri semnificative.
INCFC exprimă înțelegere față de necesitatea Guvernului României de a reduce cheltuielile în aparatul propriu, dar atrage atenția asupra amestecului nejustificat dintre funcționarii publici și personalul specializat, ce își desfășoară activități esențiale în societate. Efectele acestui proiect de ordonanță se vor resimți în special asupra acestor persoane și instituții.
Mai mult, proiectul nu conține o analiză detaliată a fiecărui domeniu, care să identifice domeniile cu cele mai semnificative impacturi bugetare și să estimeze economiile prin aceste reduceri. În schimb, propune comasarea, desființarea, reorganizarea sau fuzionarea instituțiilor publice cu mai puțin de 50 de angajați, în ciuda faptului că structurile mai mici sunt adesea mai eficiente decât modelele organizaționale extinse.
Domeniul cultural va fi puternic afectat de aceste măsuri, se arată în studiul INCFC. Majoritatea Sectoarelor Culturale și Creative funcționează prin intermediul unor organizații de dimensiuni reduse pentru a-și asigura eficiența și flexibilitatea. Întregul sistem cultural național este deja vulnerabilizat în urma politicii catastrofale de descentralizare administrativă. În consecință, unitățile de producție culturală nu vor putea să supraviețuiască comasărilor sau administrării comune, întrucât specificul lor de activitate nu permite abordarea mai multor misiuni profesionale.
INCFC observă că proiectul de ordonanță amestecă în mod nejustificat funcțiile publice cu cele ale instituțiilor publice de cultură, educație, sănătate și altele. Totodată, se fac confuzii nepermise între obiectul de activitate al administrațiilor și obiectul de activitate al instituțiilor publice de cultură.
În concluzie, INCFC susține că aceste măsuri propuse reprezintă o amenințare directă la adresa accesului la cultură al populației din România. Distribuția teritorială a instituțiilor culturale va fi grav afectată, iar infrastructura culturală și patrimoniul instituțiilor publice de cultură vor fi afectate iremediabil prin implementarea acestor măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu