Belénessy Csaba, un apropiat al premierului Viktor Orbán, spune că Ungaria trebuie să fie pregătită să primească Transcarpatia.
Belénessy Csaba, consilier de dezvoltare editorială a companiei Mediaworks Hungary Zrt și un apropiat al premierului Viktor Orbán, vorbește, în contextul războiului din Ucraina, despre pretenția teritorială a Ungariei la Transcarpatia.
„Din păcate, în Transcarpatia se întâmplă ce s-a întamplat după războiul din Iugoslavia, în sud. O parte din refugiații maghiari nu se vor întoarce acasă, îi cheamă speranța unei vieți mai bune, îi așteaptă locurile de muncă din Ungaria. Ungaria nu are voie să facă niciun pas ca Transcarpatia să se întoarcă acasă, dar, din punct de vedere sentimental, trebuie să fim pregătiți să-i primim pe maghiarii si rușii de acolo, inclusiv prin revenirea Transcarpatiei pe cale pașnică, dacă situația de putere globală va fi de așa natură.
Fiecare maghiar e responsabil pentru fiecare maghiar. În această situație, acest enunț are în primul rând însemnătatea ca să ajutăm refugiații, indiferent de apartenența lor etnică, să nu generăm tensiuni prin solicitări teritoriale iresponsabile și să nu-i punem în situații sensibile pe cei din Transcaratia, pe noi, respectiv țara mamă.
A doua însemnătate e că, din punct de vedere sentimental și material, trebuie să fim pregătiți să-i primim pe maghiarii de acolo și/sau teritoriile maghiare. Independent de faptul că autorul izbucnirii războiului este imperiul rus, care moștenește reflexele țariste și bolșevice, este o realitate că ungurii din Transcarpatia nu se află într-un loc benefic, ei fiind persecutați în Ucraina“, a scris, pe Facebook, Belénessy Csaba.
Având în vedere că războiul din Ucraina reprezintă o provocare fără precedent, Ungaria trebuie să obțină urgent un credit de recuperare și reziliență, i-a scris prim-ministrul Viktor Orbán Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Riscurile de securitate, povara crizei umanitare, consecințele economice ale conflictului și efectele negative ale sancțiunilor UE sunt suportate în mare măsură de țările care protejează granițele de est ale Uniunii Europene, a spus premierul în scrisoare.
„În plus față de nevoile de dezvoltare stabilite în Planul său de recuperare și reziliență și indiferent de procesul său de aprobare, Ungaria solicită furnizarea imediată a facilității de credit oferite în cadrul Facilității de recuperare și consolidare a rezistenței pentru apărare, managementul frontierelor, acțiuni umanitare și alte acțiuni acute. În contextul actual, acestea sunt domenii cheie de dezvoltare pentru a ne consolida reziliența. Uniunea Europeană poate oferi asistență reală și semnificativă dacă oferă resurse imediate și flexibile în aceste scopuri”, a scris Orbán în scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene, președintelui Consiliului European, membrilor săi și președintelui Comisiei Europene (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu