Transplant de organe. Protocolul care va schimba vieți în România

A fost semnat un protocol important ce are ca scop dezvoltarea unui cadru de colaborare, propice sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța vitală a actului de donare de organe în România.

Asociația LIVERTRANS (Asociația Transplantaților de Ficat din România) a semnat un acord de colaborare cu reprezentanții a patru asociații italiene, Asociația Ritorno Alla Vita, ACCIR – Asociația Circolo Imprenditori Italiani in Romania, ALB – Asociația Lucani nei Balcani, și ACI, Asociația Cuochi Italiani.

Protocolul are ca scop dezvoltarea unui cadru de colaborare, propice sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța vitală a actului de donare de organe în România. De asemenea, își propun să contribuie la identificarea și reducerea numărului de probleme cu care se confruntă în momentul de față programul național de transplant, precum și îndreptarea atenției instituțiilor asupra situației transplantul din țara noastră.

Reprezentanții italieni sunt deciși să împărtășească românilor experiența bogată pe care o au în legătură cu modul în care se desfășoară, în Italia, programul de transplant. Ei vor să le arate românilor care au fost pașii urmați în Italia pentru educarea populației cu privire la importanta uriașă pe care o reprezintă acordul de donare a organelor.  

În Italia există un cadru legislativ clar, simplificat. Sistemul bine pus la punct de autoritățile italiene a dus la creșterea încrederii populației în actul de donare de organe, dovadă fiind și numărul uriaș de transplanturi care se realizează anual în peninsulă.

„Am să vă dau un singur exemplu. Comparativ cu România, unde în 2018 s-au efectuat 69 de transplanturi de ficat, în Italia, tot în 2018, au avut loc 1245 de astfel de intervenții salvatoare de vieți. De ce? Pentru că italienii au înțeles importanța actului de donare, au înțeles că prin gestul lor pot salva oameni de la moarte!", a explicat Enzo Manicone, președintele Asociației Ritorno Alla Vita.

Acordul s-a încheiat la sediul Institutul Clinic Fundeni din Capitală, în prezența „părintelui transplantului hepatic din România", profesorul dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic "Dan Setlacec" din cadrul Institutului Clinic Fundeni, dar și a chirurgului Doina Hrehoreț, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic și unul dintre cei 4 chirurgi români care efectuează asemenea intervenții complexe.

Eveniment important în Italia

Ca un prim pas al acestei colaborări, luna viitoare, pe 9 martie 2019, în localitatea italiană Potenza va avea loc un eveniment la care atât pacienți români cât și italieni, dar și personalități marcante din lumea medicală și a transplantului de organe vor vorbi public despre actul de donare, despre importanța acceptării ideii de consimțământ în vederea prelevării de organe de la un donator în moarte cerebrală.

Printre cei care vor lua cuvântul se numără și Gheorghe Penea, primul caz reușit de transplant de ficat din România, pacientul căruia prof. dr. Irinel Popescu i-a redat viața acum 19 ani, în aprilie 2000.

IMPORTANT! Un singur donator poate salva nu una, nu două, ci chiar cinci vieți! DA, pentru VIAȚĂ!


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel