Top opt cele mai interesante întrebări. Află aici dacă putem crea apă sau care este cel mai înalt munte din Sistemul Solar

Fiecare dintre noi ne-am întrebat la un moment dat ce s-ar întâmpla dacă resursele de apă s-ar epuiza şi dacă am putea crea apă sau care este boala care aduce cel mai mare număr de persoane decedate. Din acest motiv, noi am căutat pentru dumneavoastră răspunsurile la unele dintre cele mai interesante întrebări.

Autor: Anca Murgoci

Cât timp putem sta fără să dormim?

Recordul mondial este deţinut de Randy Gardner care în anul 1965, la vârsta de 17 ani, a reuşit să stea treaz 264 de ore (11 zile), fără ajutorul stimulentelor sau drogurilor. Neurologul David Linden care a cercetat cazul spune că adolescentul delira, avea halucinaţii vizuale şi nu se putea concentra deloc. După ce a stat treaz atâta timp, acesta a dormit doar 15 ore. După aceea toate funcţiile sale cognitive au fost îmbunătăţite şi nu suferea nicio leziune fizică sau emoţională.

Sistemul digestiv poate fi considerat creier?

Răspunsul este da. Cercetătorii au spus că sistemul digestiv este al doilea creier pentru că produce 95% din rezerva de serotonină (hormonul fericirii şi al somnului sănătos), controlează senzaţia de foame şi senzaţia de siguranţă. La nivelul tubului digestiv se găseşte o reţea foarte complexă de neuroni, astfel încât cercetatorii au numit-o „al doilea creier" sau „creierul digestiv". Aceasta are in componenta circa  100 de milioane de neuroni, mai mulţi decât în măduva spinării şi decât în sistemul nervos periferic.

Putem crea apă?

În teorie da, dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, lucrurile ar fi catastrofale. Pentru unirea a doi atomi de hidrogen cu unul de oxigen este necesară o puternică descărcare de energie. Hidrogenul este foarte inflamabil, iar oxigenul facilitează arderea, iar o scânteie este mai mult decât suficientă pentru a avea loc un dezastru.

Care este boala care aduce cel mai mare număr de morţi?

Cu mai mult de patru milioane de morţi, maladia nu este nici SIDA, nici tuberculoza sau malaria, ci afecţiunile tractului respirator.

Ce planetă din Sistemul Solar are munţii cu cele mai mari altitudini?

Planeta Marte, cu Muntele Olimp, care are o altitudine de 24 de kilometri. Baza sa are 500 de kilometri în diametru şi prezintă o stâncă de şase kilometri înălţime. În ciuda înălţimii, are o pantă foarte mică, fiind de fapt de 20 de ori mai larg decât înalt.

Când a fost inventată hârtia igienică?

Hârtia igienică a fost inventată în anul 1857, în New York, de către inginerul Joseph Gayetty. Se considera că are rol terapeutic. Prima hârtie igienică era fabricată în foi separate. Sulurile de hârtie au apărut în 1879, graţie lui Scott Paper Company. Hârtia igienică în două straturi a apărut în anul 1942. Înainte de apariţia hârtiei igienice, oamenii utilizau frunze, muşchi de pământ, iarbă sau foi de ziar.

Care este cea mai rapidă viteză la care poate ajunge un om?

Cercetătorii au spus că limita este de 48 km/h. Usain Bolt a ajuns la viteza de 42 de km/h în anul 2009, dar pe suprafaţă specială, având încălţări cu crampoane şi după mulţi ani de antrenamente.

Cât cântăreşte Pământul?

Cercetători de la Societatea Americană de Fizică au ajuns la concluzia că Pământul ar cântări 5.972 de miliarde de miliarde de tone.

Sursa: 20minutos.es

Citiţi şi: Top zece cele mai ciudate coincidenţe din istorie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel