Taxe mai mari pentru producătorii români de medicamente. Decizia vine de la Comisia Europeană

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Autoritățile române au primit o solicitare din partea Comisiei Europene cu privire la eliminarea reducerii de 15% la taxe pentru medicamentele originare din România, iar Guvernul s-a angajat ca la începutul acestui an să adopte un proiect de lege în acest sens.

În anul 2020, Parlamentul României decidea reducerea taxei de clawback pentru producătorii români de medicamente. Amendamentul era propus de PSD, astfel că, pentru medicamentele care sunt produse în țara noastră contribuția trimestrială să fie redusă la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicamentele puteai fi generice sau inovative, scrie profit.ro.

În schimb, pentru medicamentele produse în afara României, taxa rămânea neschimbată, mai exact 25% pentru medicamentele inovative și 20% pentru cele generice. Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Medicamentele inovative sunt cele care introduc o substanță activă nouă.

Comisia Europeană vrea eliminarea reducerii de taxe

CE a deschis un dosar anul trecut și a transmis autorităților române o scrisoare prin care se arăta că nivelul diferențiat de contribuție trimestrială pentru produsele originare din România nu este compatibil cu articolul 110 din Tratatul de Funcționare al UE (TFUE). Articolul spune că niciun stat membru UE nu poate aplica, direct sau indirect, impozite produselor altor state membre mai mari decât cele care se aplică produselor naționale similare.

Totodată, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producție. În același timp, CE arată că numirea unui reprezentant fiscal rezident în România este discriminatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel