Asa cum se prefigureaza deznodamantul tragediei din Muntii Apuseni, marii tapi ispasitori sunt doi ministri liberali, Radu Stroe de la Interne si Ramona Manescu de la Ministerul Transporturilor.
Si este in afara oricarei indioieli ca departamentele conduse de acestia poarta o raspundere pentru intarzierea poate fatala, dar in orice caz scandaloasa a operatiunii de salvare. La fel cum este in afara oricarei indoieli ca ministrul de Interne a avut o replica impardonabila atunci cand a spus nu ca regreta ca s-a intamplat evenimentul, ci ca ii pare rau ca acesta s-a produs in timpul mandatului sau. Pe de alta parte, nu pot sa nu constat, si nu fac asta in calitate de liberal, ci pur si simplu de persoana bine informata, ca exista riscul ca acestia sa devina simpli tapi ispasitori si sa fie facuti raspunzatori de catre opinia publica pentru o vina care nu le apartine in primul rand lor. Sau poate, cine stie, chiar de catre partid. In realitate, altii sunt principalii vinovati.
Cine sunt vedetele negative ale dramei consumate zilele trecute? Pentru a afla raspunsul, trebuie sa ne intoarcem putin in timp. Si anume in anul 2008, cand autoritatile Uniunii Europene au pus statul roman in intarziere pentru ca nu exista un sistem de localizare pentru apelul 112. Reactia Guvernului roman a fost emiterea ordonantei de urgenta numarul 34 din 2008. Prin articolul 5 a fost instituita o Autoritate nationala pentru apeluri de urgenta. Si un sistem - SNUAU - in baza caruia urma sa functioneze apelul de urgenta. A fost instituit un organism interministerial, un Comitet sub autoritatea Guvernului Romaniei. Ei bine, acest Comitet functioneaza si acum.
Conform legilor in vigoare, Comitetul interministerial, plasat sub autoritatea directa a Guvernului Romaniei, este institutia responsabila, de fapt, pentru ca sistemul de localizare 112 nu a functionat in cazul accidentului din Muntii Apuseni. Presedintele acestui Comitet este ministrul Comunicatiilor. Astazi, aceasta functie este detinuta de domnul Dan Nica. Care, din cate stiu eu, nu este de la PNL. Vicepresdeinte al acestui Comitet este nimeni altul decat seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, domnul general Marcel Opris. Si, in fine, un al doilea vicepresedinte ar trebui sa fie vicepresedintele ANCOM, dar, pentru moment, ANCOM nu are vicepresedinti.
In anul 2003, pentru a crea un sistem national de localizare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a primit din bugetul statului suma de 45 de milioane de dolari. Ulterior, an de an, acelasi STS a incasat cate 11 milioane de la ANCOM, in acelasi scop. Banii proveneau de la toti operatorii de telefonie.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu