Spania nu a luat încă o decizie cu privire la coaliția militară din Marea Roșie.
Spania a declarat vineri că a ales o poziţie de ”prudenţă maximă” înainte de a decide dacă va participa la coaliţia condusă de SUA pentru a apăra traficul maritim în Marea Roşie împotriva atacurilor rebelilor houthi din Yemen, informează France Presse, conform Agerpres.
”Spania nu va participa niciodată la o operaţiune unilaterală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului de stânga spaniol Pilar Alegria, amintind că participarea Madridului se poate face doar ”sub umbrela Uniunii Europene şi NATO”.
Ea a rezumat poziţia spaniolă cu privire la această iniţiativă a Statelor Unite, anunţată luni de ministrul american al apărării Lloyd Austin, cu aceste două cuvinte: ”prudenţă maximă”.
Dna Alegria s-a exprimat după o întâlnire între prim-ministrul socialist Pedro Sanchez şi liderul principalului partid de opoziţie de dreapta, Alberto Nunez Feijoo.
La o conferinţă de presă separată, Feijoo a spus că l-a întrebat pe Sanchez despre posibila participare a Spaniei la această coaliţie, care, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, numără acum peste 20 de ţări.
”Decizia este de a nu interveni sau, în orice caz, de a nu interveni în condiţiile propuse de Statele Unite”, a comentat Feijoo despre răspunsul premierului.
Încă de marţi dimineaţă, Ministerul Apărării a avertizat că Spania depinde de ”deciziile Uniunii Europene şi ale NATO şi, prin urmare, nu va (participa) unilateral” la această operaţiune numită ”Prosperity Guardian”.
Spre deosebire de alte ţări europene, Spania nu a anunţat trimiterea vreunei nave în Marea Roşie pentru a se alătura acestei coaliţii.
Condusă de Statele Unite, ”Prosperity Guardian” are ca obiectiv să oprească atacurile houthi asupra navelor pe care aceşti rebeli yemeniţi susţinuţi de Iran le consideră a fi ”legate de Israel”.
Aceste atacuri au perturbat foarte mult traficul maritim şi mulţi armatori au decis să suspende orice tranzit în Marea Roşie.
Guvernul spaniol nu a oferit precizări despre rezervele sale cu privire la această iniţiativă americană, dar se ştie că partenerul de guvernământ al Partidului Socialist este un partid de stânga radical, în general foarte ostil politicii externe americane, notează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu