Analistul politic Bogdan Chirieac și președintele GIP, Mugur Ciuvică, au dezbătut, ceva mai aprins, taxele pe care companiile le plătesc la stat.
Schimbul de replici a plecat de la măsura de schimbare a fiscalității pentru IMM-uri.
"Acum, au micşorat cifra de impozitare cu 1% - de la un milion de euro la 500.000 de euro, anul trecut, de la 1 august. Acum, vor să o micşoreze la 60.000 de euro - 300.000 de lei - după care 3%. Dar nu se spune 3% până la 500.000 sau 3%... Va fi partea cea mai nefavorabilă pentru IMM-uri. IMM-urile sunt foc făcute că, totuşi, ca să ai impozitul ăsta trebuie să ai măcar un loc de muncă - majoritatea au mai multe, dau de muncă la mulţi oameni. Adică loveşti în coloana vertebrală a economiei", a spus Bogdan Chirieac, la începutul emisiunii.
Dacă un IMM se află în intervalul 60.000 - 500.000 de euro, dar are o marjă de profit de peste 30%, atunci acesta va intra automat la impozitarea de 16% pe profit.
Bogdan Chirieac: Din profitul brut al unei companii, să spunem că are aparţinătorul persoană fizică... Acolo, el plăteşte o dată 16% din suta aia de lei profit, după care, ca să scoată dividend, mai plăteşte 8%.
Mugur Ciuvică: Nu, dividendul îl plăteşte ăla care îl primeşte, nu compania. Îl plătiţi dumneavoastră
Bogdan Chirieac: Ca să îl dea proprietarului...
Mugur Ciuvică: Nu! Dumneavoastră, proprietarul, faceţi declaraţie primăvara şi treceți dividendele acolo. Pe bune?!
Bogdan Chirieac: Domnule, înţelege! Pentru numele lui Dumnezeu, din 100 de lei profit brut al unei companii, 16% plătești la stat. Rămân 84...
Mugur Ciuvică: Proprietarul, dacă nu vrea să îi scoată pe ăia...
Bogdan Chirieac: Nu putem să trecem de prima iteraţie.
Mugur Ciuvică: ... nu îl obligă nimeni să îi scoată. Poate să îi lase acolo. Dacă vrea să îi scoată, mai plăteşte 8%.
Bogdan Chirieac: Din 84%, acum mai trebuie să plătești 8%.
Mugur Ciuvică: Dacă vrei să îi scoţi.
Bogdan Chirieac: Da, domnule, dacă vrei săi îi scoţi ca să pleci în Mykonos - aşa aţi spus , că aşa fac toţi patronii. (...) Din ăia 84%, mai plătești 8% - vreo 7 lei.
Mugur Ciuvică: Îi plăteşti dacă îi scoţi!
Bogdan Chirieac: Da domnule, dacă îi scoţi. 84-7 însemnă 77 de lei. Asta înseamnă că, din profitul brut, nu primesc 90 de lei, cât plăteşte un angajat, cu impozitul pe profit, ci plătesc 77.
Mugur Ciuvică: Profitul ăla brut nu este al dumneavoastră, al proprietarului, ci al companiei. Nu înţelegeţi pentru că aveţi mintea tot de comunist aşa, că aşa era - "Băi, am făcut o companie, e a mea, sunt banii mei". Nu! Banii companiei sunt banii companiei, banii proprietarului sunt banii proprietarului. Gândiţi-vă la o companie listată la bursă, are un milion de proprietari. Milionul ăla de proprietari, pentru dividendele pe care şi le ia, îşi plăteşte 8%.
Bogdan Chirieac: Este clar că sunteţi... Un asemenea analfabetism economic este demn de domnul Câciu. Dumneavoastră l-aţi consiliat pe domnul Câciu? Că numai el putea să facă aşa ceva.
Muguru Ciuvică: De ce angajatul plăteşte 10% impozit pe salariu şi proprietarul nu poate să plătească şi el 10% pe dividende?
Bogdan Chirieac: Fiindcă mai plăteşte şi impozit pe profit.
Mugur Ciuvică: Nu plăteşte proprietarul, ci firma.
Bogdan Chirieac: Domnule, mai trebuie să plătească...
Mugur Ciuvică: Nu trebuie să plătească nimic proprietarul, ci firma.
Bogdan Chirieac: Domnule, înţelegeţi că tot compania, ca să dea profitul proprietarului, mai trebuie să plătească 8%. Deci compania plătește o dată 16% şi o dată 8%. Ce nu înţelegeţi?
Mugur Ciuvică: Nu, compania plăteşte 8%. Dacă îi plăteşte compania - nu mai contează cine îi plăteşte - pentru dividende. Dar, dacă nu sunt dividende, nu îi plăteşte.
Iar discuţia a continuat, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu