Rusia nu vrea să accepte deciziile NATO de apărare a flancului estic prin amplasarea de scuturi antirachetă în România și Polonia și trece la măsuri de contracarare a acestora. Potrivit portalului Sputnik, grupul rus de tehnologii radio-electronice (KRET), cel mai important producător rus de electronică militară, a predat armatei ruse primul lot de sisteme de război electronic Hibini pentru bombardiere Suhoi Su-34, care permit bruierea comunicaţiilor sistemelor antirachetă.
"Anul acesta, KRET a livrat pentru prima dată sisteme de război electronic Trupelor aerospaţiale ruse, care permit transformarea unui Su-34 convenţional într-un avion special de bruiaj în câteva minute. Acest avion va fi capabil să bruieze comunicaţiile sistemelor de rachete antiaeriene şi ale avioanelor-radar cu rază lungă de acţiune de tip AWACS", a anunţat vineri Igor Nasenkov, director general adjunct al KRET.
Potrivit acestuia, grupul aerian protejat de acest avion "dispare efectiv de pe ecranele radarelor inamice (...). Avionul poate astfel să bruieze comunicaţiile inamice, realizându-şi în acelaşi timp misiunile de bombardament".
Sistemul multifuncţionnal de război electronic Hibini asigură o protecţie individuală avioanelor împotriva rachetelor inamice aer-aer şi sistemelor terestre de apărare antirachetă. Acest sistem inteligent creează un nor digital care face avionul echipat cu Hibini invizibil pentru radarele inamice şi pentru focoasele ghidate.
[citeste si]
Sputnik precizează că Hibini a devenit cunoscut în toată lumea în aprilie 2014, când un bombardier rusesc Su-24 a survolat distrugătorul american USS Donald Cook în Marea Neagră. Avionul rusesc nu avea arme la bord, ci doar sistemul de război electronic, în timp ce distrugătorul american de generaţia a IV-a era înarmat şi dotat cu sistemul antirachetă Aegis.
În timp ce se apropia de nava americană, bombardierul rusesc i-a debranşat radarul, comenzile de luptă şi sistemele de transmisie a datelor, menţionează Sputnik, adăugând că în urma incidentului, USS Donald Cook s-a retras în portul Constanţa.
Anunţul de vineri intervine după ce, la 18 decembrie, Statele Unite şi România au declarat "capabilitatea tehnică" a bazei antirachetă de la Deveselu, subliniind componenta defensivă a acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News