REIT-uri de 3 mii de miliarde de euro în lume. România nu are o legislație pentru ele. Despina Ponomarenco, BREC: Avantajele sistemului pentru piața imobiliară

O lege a REIT-urilor, vitală pentru sectorul imobliar. Despina Ponomarenco, BREC: Ar atrage noi investitori care nu sunt prezenți pe piață / Foto: Pixabay
O lege a REIT-urilor, vitală pentru sectorul imobliar. Despina Ponomarenco, BREC: Ar atrage noi investitori care nu sunt prezenți pe piață / Foto: Pixabay

Despina Ponomarenco a vorbit despre importanța unei legislații pentru REIT-uri în România. 

Astăzi a avut loc o dezbatere despre reglementarea REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) - „Modelarea Viitorului Investițiilor Imobiliare în România”, organizată în parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club), Bursa de Valori București și Comisiile pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Parlamentului României. Evenimentul de la Parlament a fost moderat de Bogdan Chirieac.

REIT-urile sunt vehicule de investiții care facilitează accesul persoanelor fizice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Prin intermediul acestor entități, investitorii pot accesa și investi în proprietăți imobiliare într-un mod simplificat și eficient. Un aspect important al REIT-urilor este că acestea sunt companii listate pe o bursă reglementată, ceea ce asigură transparența, lichiditatea și supravegherea corespunzătoare pentru investitori.

Despina Ponomarenco, director executiv al BREC (Bucharest Real Estate Club), a vorbit în cadrul ședinței Comisiei pentru buget, finanțe și bănci despre importanța unui cadru legislativ pentru REIT-uri pentru viitorul sectorului imobiliar din România, explicând care ar fi beneficiile acesteia pentru economia țării.

"Membrii asociației au portofolii evaluate la peste 10 miliarde de euro și investiții în cele mai mari orașe ale țării: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, dar și altele. Societățile pentru investiții imobiliare reprezintă un model de investiții bine consolidat și recunoscut pe plan global. La nivel mondial estimarea pentru valoarea REIT-urilor este de 3 mii de miliarde de euro.

În ceea ce privește statele membre UE, România, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta și Slovacia sunt singurele state membre care nu au reglementat un regim fiscal specific societăților pentru investiții imobiliare.

"Piața imobiliară s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani"

După cum probabil cunoașteți, piața imobiliară s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani: restricțiile din cauza pandemiei COVID, inflația, războiul de la graniță și în mod particular pentru București- blocajul urbanistic. În aceste condiții, reglementarea acestui instrument ar atrage noi investitori care nu sunt prezenți pe piață. Acest sistem are multiple avantaje, atât pentru stat, dintre care menționăm stimularea economiei prin prestarea locurilor de muncă, creșterea veniturilor bugetare prin impozitarea la nivelul acționarilor, stimularea dezvoltării pieței imobiliare și a pieței de capital în același timp.

Totodată, pentru micii investitori acest instrument aduce transparență și lichiditate, diversificare și acces sectoare specializate. Pe lângă locuințe, aceștia pot investi prin REIT în fonduri care gestionează clădiri de birouri, centre comerciale, parcuri logistice, hoteluri sau chiar proiecte de infrastructură", a spus Despina Ponomarenco, BREC (Bucharest Real Estate Club).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel