RCA: polițe valabile o lună, despăgubiri mai mici pentru victime-PROIECT

Proiectul de lege RCA transmis de ASF spre dezbaterea Parlamentului vine cu modificări radicale. Victima unui accident auto în urma căruia ajunge într-o stare extrem de gravă, respectiv în stare vegetativă persistentă (SVP), nu va mai putea primi pe asigurarea RCA despăgubiri mai mari de 500.000 de le. O astfel de victima poate obține în prezent în instanță și peste un milion de euro. Această propunere a venit  din partea asiguratorilor care se plâng de creșterea despăgubirilor plătite pentru vătămări corporale și de practică neunitară din instanțe, informează hotnews.

ASF a anuntat marti ca a aprobat si inaintat Parlamentului un nou proiect de lege RCA, ca urmare a integrarii observatiilor si propunerilor rezultate in urma dialogului derulat in cadrul grupului de lucru pe asigurari.

Proiectul ASF a integrat o propunere pe care asiguratorii insista de multa vreme si care vizeaza introducerea in lege a unor criterii generale de evaluare a despagubirilor solicitate pentru vatamari corporale.

Amintim ca limitele minime de raspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementarilor Uniunii Europene care sunt in prezent si sunt mentinute si in noul proiect de lege sunt urmatoarele:
a) pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro;
b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro.

Noul proiect de lege RCA: O victima nu va mai putea obtine mai mult de 500.000 de lei pentru vatamari corporale

Cu alte cuvinte, victimele unui accident auto pot obtine in prezent pe asigurarea RCA a soferului vinovat despagubiri pentru vatamari corporale si deces in valoare totala de maxim 5 milioane de euro, indiferent de numarul victimelor.

Spre exemplu, Omanisig VIG a anuntat anul trecut ca suma totala a despagubirilor platite pentru toate dosarele RCA si CASCO deschise in urma tragicului accident rutier al autocarului cu turisti romani produs in Muntenegru in iunie 2013 a depasit 4,5 milioane de euro, foarte aproape deci de limita maxima de 5 milioane de euro.

In instantele din Romania practica este neunitara. Pentru vatamarea unui picior o victima ar putea obtine 10.000 de euro sau 100.000 de euro in functie de judecator, iar daca este vorba de o vatamare foarte grava sunt instante care decid si plata unor sume care depasesc 1 milion de euro.

Vezi AICI proiectul de lege

Noul proiect de lege RCA incearca sa rezolve aceasta practica neunitara, introducand urmatoarele prevederi:

"(4) In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori de deces rezultate in urma unui accident de vehicule, stabilirea despagubirii, atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatoreasca, se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii generale de evaluare:
a) despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesului acestora se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile A.S.F., corespunzator categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule;
b) evaluarea despagubirilor are in vedere un nivel mediu prezumat al suferintei indurate de persoanele prejudiciate;
c) valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la data producerii accidentului;
(..)
(5) La stabilirea despagubirii in caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii se iau in considerare urmatoarele dispozitii speciale:
(..)
d) suma punctajului aferent leziunilor multiple nu va putea depasi 200 de puncte traumatice, echivalentul starii vegetative persistente - SVP, indiferent de numarul, natura sau gravitatea leziunilor".

Cat ar insemna practic un punct traumatic? Daca Parlamentul aproba aceasta forma a proiectului, valoarea unui punct traumatic va fi egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara, care incepand cu 1 mai 2016 va fi de 2500 de lei (in conditiile in care Guvernul a stabilit ca salariul minim brut pe luna va fi de 1250 lei de la 1 mai 2016).

O alta prevedere importanta este introducerea compensarii directe intre asiguratorii RCA, astfel:

"Art. 23. - Prevederi generale
(1) In urma compensarii directe, asiguratorul RCA al persoanei prejudiate recupereaza contravaloarea daunei de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului.
(2) Compensarea directa este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.
(3) Procedura compensarii directe se stabileste prin conventii multilaterale incheiate intre asiguratorii RCA.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) nu afecteaza dreptul persoanei prejudiciate in urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita actiunea directa pentru recuperarea prejudiciului produs impotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.

Polița RCA se va putea încheia și pentru o perioadă de o lună

O alta noutate este cea referitoare la durata politei RCA, astfel:

Art. 4. - Incheierea contractului RCA
(1) Contractul RCA se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), contractul RCA se poate incheia pe o perioada mai mica de o luna in urmatoarele situatii:
a) pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in alte state membre pentru care se solicita asigurarea in vederea importului in Romania, pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative;
b) pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioada de maximum 30 de zile;
c) pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile.

Polița RCA va putea fi suspendată

O alta noutate vizeaza posibilitatea de suspendare a politei RCA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel