Putin, atacuri în rafală: "SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor. NATO ne-a păcălit cu nerușinare". Ce a spus despre România

Putin, atacuri în rafală: "SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor. NATO ne-a păcălit cu nerușinare". Ce a spus despre Ucraina / Foto: Pixabay
Putin, atacuri în rafală: "SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor. NATO ne-a păcălit cu nerușinare". Ce a spus despre Ucraina / Foto: Pixabay

Vladimir Putin a vorbit despre Ucraina, NATO, SUA, dar și despre România, în cadrul conferinței anuale de presă.

Rusia doreşte să evite un conflict cu Ucraina şi cu Occidentul, a declarat joi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, transmite Agerpres, citând Reuters şi EFE.

"Aceasta nu este alegerea noastră, nu dorim acest lucru", a subliniat Putin la conferinţa sa de presă anuală tradiţională, de sfârşit de an, transmisă în direct la televizor. "Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru azi şi pentru săptămâna viitoare, ci pentru viitorul apropiat", a insistat el.

"Voi sunteţi cei care trebuie să ne oferiţi garanţii imediate, acum. Şi nu să prelungiţi negocierile decenii la rând", a insistat Putin.

Putin: Nu trebuie să mai existe nicio mişcare viitoare a NATO către est



Liderul de la Kremlin a apreciat că Rusia a primit un răspuns în general pozitiv la propunerile sale privind garanţiile de securitate pe care le-a prezentat Statelor Unite în această lună şi că negocierile pe această temă vor demara la începutul anului viitor la Geneva.

"Pentru moment, observăm o reacţie pozitivă, partenerii noştri americani ne-au spus că sunt pregătiţi să înceapă această discuţie, aceste negocieri, la începutul anului la Geneva. (...) Sper că evoluţia situaţiei va continua pe această cale", a punctat el.

Totodată, Putin a calificat orice fel de extindere viitoare a NATO drept "inacceptabilă" pentru Rusia. "Am abordat direct subiectul, conform căruia nu trebuie să mai existe nicio mişcare viitoare a NATO către est, mingea este în terenul lor, trebuie să ne răspundă într-un fel.", a mai adăugat liderul de la Kremlin. 

"SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor". Ce a spus despre România

Naţiunile occidentale trebuie să ofere imediat garanţii de securitate Rusiei, a mai afirmat, joi, preşedintele Vladimir Putin, reluând acuzaţiile privind instalarea de sisteme balistice NATO în România şi Polonia, potrivit Mediafax.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Rusia susţine că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că Rusia va reacţiona la instalarea sistemelor balistice în apropierea frontierelor ruse

"Ce nu-i clar aici? Oare noi ne amplasăm rachetele în apropierea frontierelor Statelor Unite? Nu, SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor, se află deja în pragul (casei noastre). (...) Cursul negocierilor nu este important pentru noi, rezultatul contează... 'Nici un centimetru spre est', ne-au spus în anii '90. Şi ce dacă? Au trişat. Pur şi simplu ne-au păcălit cu neruşinare! Cinci valuri de extindere a NATO, iar acum, ce să vezi, au apărut deja sisteme în România şi Polonia.", a subliniat şeful statului rus, conform traducerii din rusă în engleză oferite de Reuters.

"În opinia lor, Rusia este astăzi prea mare"



Potrivit lui Putin, presiunea constantă a Occidentului asupra Rusiei poate fi explicată doar prin faptul că ţările occidentale consideră Rusia prea mare chiar şi după prăbuşirea URSS. Liderul rus a menţionat că în 1991, când URSS s-a prăbuşit, ţara a fost împărţită în părţi separate.

"Dar impresia este că acest lucru nu este suficient pentru partenerii noştri. În opinia lor, Rusia este astăzi prea mare. Pentru că ţările europene însele s-au transformat în state mici. Nu mari imperii, ci state mici, cu 60-80 de milioane de locuitori. Dar chiar şi după prăbuşirea URSS, când noi am rămas doar 146 de milioane, este prea mult. Cred că acesta este singurul lucru care poate explica o presiune atât de constantă.", a declarat Putin, citat de TASS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel