În prima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din mandatul președintelui Klaus Iohannis s-a aprobat propunerea premierului Victor Ponta privind intrarea și staționarea pe teritoriul României a patru aeronave portugheze F16 Falcon pentru desfășurarea misiunilor de Polițimilitari portughezie Aeriană NATO.
De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe de astăzi a CSAT, s-a aprobat și intrarea și staționarea pe teritoriul României a 150 militari și civili ai armatei portugheze "în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO", tot o propunere a premierului Ponta.
"Președintele României urmează să informeze Parlamentul cu privire la decizia luată, în condițiile legii", se arată într-un comunicat de presă publicat după terminarea ședinței CSAT, potrivit stirileprotv.ro.
Totodată, CSAT a avizat proiectul de lege privind planificarea apărării.
"Membrii Consiliului au apreciat că această lege urmărește eficiența procesului de planificare a apărării, concentrat asupra dotării militare, în scopul integrării tuturor disciplinelor de planificare a apărării și asigurării coerenței acestora cu planificarea din celelalte state NATO și UE", potrivit sursei citate.
Tot în ședința de astăzi, membrii Consiliului au analizat și aprobat raportul privind activitatea Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, în anul 2014, instituție al cărei obiectiv general a constat în dezvoltarea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică și a relațiilor de cooperare cu entități naționale sau internaționale, cu atribuții și responsabilități în domeniul securității cibernetice.
În cadrul ședinței, s-a aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării privind activitatea desfășurată în anul 2014 și s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României.
La ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării au participat: Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea; ministrul Apărarii Naționale, Mircea Dușa; ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu; ministrul Justiției, Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Mihai Tudose; ministrul Finanțelor Publice, Darius-Bogdan Vâlcov; Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig; prim-adjunctul Directorului Serviciului Român de Informații, general-locotenent Florian Coldea; prim-adjunctul Directorului Serviciului de Informații Externe, general Silviu Predoiu; Șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă; consilierul prezidențial pentru Securitate Națională, Adrian-George Scutaru; secretarul CSAT, general Ion Oprisor.
Au mai participat, ca invitați: ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Mihai Grindeanu, și Directorul Serviciului de Protecție si Paza, general Lucian-Silvan Pahonțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu