Proiectul care modifică Legea avocaturii a fost retrimis marți din plenul Camerei Deputaților la Comisia juridică pentru trei săptămâni, la propunerea grupului parlamentar al PNL.
Proiectul care modifică Legea avocaturii a fost retrimis marți din plenul Camerei Deputaților la Comisia juridică pentru trei săptămâni, la propunerea grupului parlamentar al PNL.
Cei care s-au împotrivit retrimiterii la comisie a proiectului au fost deputații UDMR, liderul lor, Mate Andras, afirmând că în spațiul public au apărut informații incorecte în legătură cu prevederile inițiativei legislative.
"Au apărut în spațiul public o serie de informații incorecte în legătură cu Legea avocaturii, pentru asta probabil se cere retrimiterea la comisie. Poate reușesc să vă conving, în ciuda sarcinilor de partid date de anumiți avocați care consideră că statul de drept constă în posibilitatea organelor de cercetare penală să intercepteze convorbirea telefonică dintre avocat și client, adică acel procuror să știe strategia de apărare pentru acel inculpat sau suspect. Mă întreb ce se va întâmpla dacă CEDO va condamna din nou România pe motiv că acea persoană, chiar dacă ar fi condamnată, nu are posibilitatea la un proces echitabil, pentru că partea adversă, procurorul, va ști care e strategia de apărare", a spus Mate Andras în plen.
Citește și: Raluca Prună critică modificarea legii avocaturii. Activitatea DNA, o poveste de succes
Deputatul UDMR a adăugat că tot în spațiul public au apărut informații potrivit cărora avocații vor beneficia de o superimunitate, ceea ce, a spus el, nu este adevărat.
"O altă cerere a fost să nu existe onorarii minime. V-aș ruga să vă uitați în legislația germană. Există onorarii minime. Aceste modificări au fost adoptate de Congresul avocaților, dar dacă vrem să facem un stat unde delațiunea și dreptul la apărare nu este respectat putem retrimite. Consecința este condamnarea României la CEDO și mă întreb acum retoric oare care ambasador își mai permite să spună Parlamentului României ce lege trebuie adoptată și cum? Eu nu știu ca vreun ambasador al României să fi intervenit în actul legislativ și să spună undeva ce act trebuie adoptat și cum", a încheiat deputatul UDMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu