Producția de cafea în pericol. Efectele schimbărilor climatice

 Schimbările climatice pun în pericol producţia mondială de cafea, depăşită de cerere în ultimii ani, au avertizat experţii şi autorităţile columbiene la primul Forum mondial al ţărilor producătoare de cafea, informează AFP. 

"Toată lumea va fi afectată. Cafeaua este foarte sensibilă la cele mai mici variaţii de temperatură. Pe măsură ce temperatura va creşte, toate ţările vor fi afectate", a declarat brazilianul José Sette, directorul executiv al Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO), care reuneşte 43 de ţări exportatoare şi şapte importatoare. 

Potrivit unui raport al Institutului pentru climă din Australia, suprafeţele cultivabile alocate cafelei ar putea să se reducă la jumătate în 2050, din cauza creşterii temperaturilor care favorizează dezvoltarea unor maladii ce afectează arborele de cafea. 

La rândul său, ICO subliniază că, de doi ani, producţia mondială este inferioară consumului. Între lunile octombrie 2015 şi septembrie 2016, au fost consumaţi 151,3 milioane saci de cafea cu o greutate de 60 de kilograme fiecare, ceea ce reprezintă un deficit de 3,3 milioane saci comparativ cu supraproducţia din anii precedenţi. Începând din 2012, consumul de cafea cunoaşte o creştere medie anuală de 1,3%, adaugă ICO. 

O producţie inferioară nu va putea răspunde la o cerere mondială în creştere, explică Roberto Vélez, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Cafea din Columbia (FNC), al treilea producător mondial de cafea. 

"Şocurile climatice sunt mult mai virulente", a avertizat Roberto Vélez, la primul Forum mondial al ţărilor producătoare de cafea care a început miercuri la Medellin, al doilea mare oraş din Columbia. 

Istoria s-ar putea repeta

Vélez a dat drept exemplu valul de frig care în 1975 a lovit Brazilia, principalul producător şi exportator mondial de cafea, fenomen care a distrus jumătate din recoltă. Dacă un astfel de scenariu se va repeta "de unde vom scoate 25 de milioane de saci?" s-a întrebat Roberto Vélez. 

În 2016, Brazilia a recoltat 51,4 milioane saci de cafea, dar în acest an se preconizează o recoltă în scădere cu 11,3%, din cauza unui ciclu bianual negativ pentru soiul de cafea arabica. 

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a avertizat la Forumul de la Medellin că, în viitor, terenurile braziliene vor fi mai puţin apte pentru cultura cafelei, încălzirea globală afectând mai mult ţările îndepărtate de linia Ecuatorului. 

La rândul său, Roberto Vélez a atras atenţia asupra concentrării culturilor de cafea între principalii producători (Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia şi Honduras), unde un eventual fenomen climatic ar pune în pericol oferta mondială de cafea. 

Un număr de aproximativ 25 de milioane de familii din 60 de ţări trăiesc de pe urma producţiei de cafea, o piaţă de 100 de miliarde de dolari la nivel mondial, conform cifrelor Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (ICO) pentru primul trimestru din 2017, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel