După şase filme, 13 ani şi 1031 de minute însumate de difuzare (fără a lua în considerare versiunile extinse ori cu bonusuri), Peter Jackson a tras linia, aşa că iată-ne aproape de premiera marei finale.
Bilbo, Thorin şi gnomii au reuşit să-l stârnească pe Smaug din bârlogul său din Erebor, dar vor reuşi ei să-l învingă pe dragon o dată pentru totdeauna? Şi, în caz de izbândă, vor putea să înfrunte crunta ameninţare descoperită de vrăjitorul Gandalf în Dol Guldur?
The Hobbit: The Battle of the Five Armies începe acolo unde ne-a lăsat The Desolation of Smaug - dragonul se dezlănţuie şi Bilbo împreună cu cei 13 companioni ai săi nu pot decât să privească neputincioşi cum Smaug face prăpăd în Laketown. Finalul epopeic al seriei Hobitul a avut premiera mondială în Londra, pe 1 decembrie, iar în România filmul vine pe 19 decembrie. Iată o serie de considerente despre această super-producţie, notate de criticii de film, potivit CineMagia.
Time Out scrie că „Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri” vine cu mai multe bătălii, mai multe creaturi, mai multe turnuri dramatice, mai multe discursuri (marţiale) şi mai multe şi elaborate scene de acţiune care te dau pe spate. Dacă v-a plăcut seria Hobbitul până acum, veţi avea parte acum de o desfătare”, asigură publicaţia.
„Din fericire, pe Jackson nu l-a părăsit talentul său excepţional pentru confruntări epopeice, iar scena finală de luptă îi dă ocazia să-şi pună talentul în valoare. Cu cele ce par a fi mai mult de cinci oştiri angrenate în luptă, adică elfi, gnomi, oameni, orci, troli, goblini, vulturi, lilieci şi bizare creaturi asemănătoare viermilor din saga Dune, bătălia finală e una dintre cele mai grandioase scene de luptă filmate vreodată de Peter Jackson. Dar dacă speraţi la ceva diferit de data aceasta, poate un strop de emoţie, autentică, atunci Hobbit 3 nu e ceea ce căutaţi...”, e concluzia publicaţiei.
Variety ne atrage atenţia că Bătălia celor cinci oştiri este plasată într-un peisaj dezolant, de mijloc de iarnă, în care abia la final se întrezăreşte un colţ din lumea idilică a comitatului. „Hobbit 3 se desfăşoară, aşadar, în cel mai sumbru şi inospitalier peisaj din toate filmele seriei, prin contribuţia directorului de imagine al seriei, Andrew Lesnie. Howard Shore, pe de altă parte, contribuie cu o coloană sonoră în multe game tonale, de la cântece de origine celtă, domoale, până la un bas percutant. Hobbitul 3 datorează mult armatei de scenografi, costumieri, armurieri, şi artiştilor în efecte speciale care din nou dau tot ce poate cumpăra mai bun Hollywoodul (şi reducerile de impozite din Noua Zeelandă)”.
„A treia cu noroc”, scrie The Hollywood Reporter despre gigantica-ecranizare a odiseei ce-i are ca protagonişti pe liliputanii gnomi. „Ultima vizită pe Pământul de Mijloc e şi cea mai captivantă”, scrie publicaţia.
„Dacă An Unexpected Journey a fost - în esenţă - un film într-un ritm lent, ca o drumeţie de plăcere, iar The Desolation of Smaug o scufundare într-o lume a pericolelor, Bătălia celor cinci oştiri e mai degrabă o versiune (plasată în Pământul de Mijloc) a bombardării Dresdei (incendiată până în temelii în 1945 - n.red)”, concluzionează The Hollywood Reporter.
Publicaţia mai menţionează şi o scăpare a coregrafilor care au gândit scenele de luptă:
„E clar este că până la final toţi băieţii buni vor lupta împotriva orcilor, care - cu statura lor supradimensionată şi fizicul de wrestler - par invincibili, însă - cum vom vedea - cad precum popicele: odată ce ajung cu faţa la pământ rămân acolo. Nu e clar de ce se desfăşoara aşa lucrurile. Asta e de-a dreptul amuzant”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu