Autoritățile publice, răsplătite cu bani europeni dacă propun proiecte decontate din fonduri UE

Ministerul Fondurilor Europene propune autorităților publice care inițiază proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene să primească o parte "importantă" din suma decontată din banii Uniunii Europene. MFE a făcut precizarea într-un răspuns la o solicitare DC News, după ce surse participante la reuniunea de luni a Asociației Municipiilor ne-au declarat că MFE și primarii din România au căzut de acord să inițieze o procedură prin care edilii să primească spre cheltuire, până la 31 decembrie 2015, fonduri europene pe care unele ministere nu le-au epuizat.

"Ministerul Fondurilor Europene intenționează să extindă soluțiile deja implementate în anii anteriori la nivelul Programului Operațional Sectorial Transport și la nivelul Programului Operațional Sectorial Mediu prin identificarea tuturor proiectelor autorităților publice locale, în implementare, care respectă regulile și principiile europene, pentru a solicita rambursarea din fondurile structurale și de coeziune a cheltuielilor deja realizate de către autoritățile publice locale din alte surse: fonduri proprii, buget de stat, împrumuturi. Precizăm că vor fi solicitate spre rambursare cheltuielile deja realizate din alte surse și care sunt eligibile. Această soluție urmărește maximizarea fondurilor structurale și de coeziune atrase de România până la finalul anului 2015", ne-a transmis MFE.

"Pentru a cointeresa primarii să vină în sprijinul acestei soluții, MFE propune ca autoritățile publice locale care propun proiecte care vor fi decontate din fonduri europene să primească o parte importantă din suma decontată din fonduri europene", a explicat ministerul condus de Eugen Teodorovici.

Primarii PNL, revoltă față de o propunere a șefilor de la centru

Într-un comunicat remis la 16 ianuarie, MFE anunța că Autorităţile de Management ale programelor operaţionale vor finaliza, în acest an, contractarea fondurilor structurale şi de coeziune alocate României pentru actuala perioadă de programare, dar şi pentru folosirea economiilor apărute în timpul implementării proiectelor.

MFE preciza că niciun regulament UE nu limitează contractarea fondurilor. "Singura regulă a Comisiei Europene este ca implementarea proiectelor să se finalizeze până la 31 decembrie 2015 pentru ca fondurile utilizate să fie solicitate de statele membre pentru a le fi rambursate. În consecinţă, faptul că nivelul de contractare a fondurilor UE era de 93% la data de 31 decembrie 2013, nu duce la pierderea niciunui euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate României", arăta MFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel