Președintel Braziliei, Dilma Rousseff, a primit miercuri cu lacrimi în ochi raportul final al Comisiei pentru Adevăr, care a investigat încălcările drepturilor omului în timpul dictaturii militare dintre anii 1964 și 1985, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.
Raportul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii conduse chiar de Dilma Rousseff, care în tinerețe a stat aproape trei ani în închisoare și a fost supusă unor acte de tortură pentru legăturile ei cu un grup care a ridicat armele împotriva regimului militar.
"Acest raport va face ca fantomele unui trecut foarte dureros și trist să nu se ascundă sub umbra omisiunii", a declarat președintele, care a izbucnit în plâns în mijlocul discursului. Dilma Rousseff a continuat apoi afirmând că atrocitățile relatate în document "nu trebuie să fie un motiv pentru manifestări de ură sau reglări de conturi".
În cele 4.500 de pagini ale documentului se arată că dictatura a lăsat în urmă 434 de morți și dispăruți. Dar, din cauza Legii amnistiei elaborate în anul 1979 de regimul militar și validată de Curtea Supremă în anul 2010, circa 300 de agenți ai aparatului represiv nu vor putea fi trimiși în fața justiției, deși există probe împotriva lor.
Făcând aluzie la această lege, președintele Braziliei a precizat că societatea "ține cont de acordurile politice care au condus la instaurarea democrației", acestea fiind și "un stimul pentru reconcilierea națională". În acest context, Dilma Rousseff a subliniat că "adevărul nu înseamnă răzbunare", ci o șansă de a face cunoscut trecutul.
Președintele Braziliei a mai menționat că publicarea raportului de Ziua Internațională a Drepturilor Omului este și un semn de recunoștință pentru toți cei care au luptat pentru democrație oriunde în lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News