Polonia şi Grecia vor scut antiaerian pentru protecția UE, în contextul războiului din Ucraina

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Polonia și Grecia au solicitat Uniunii Europene să achiziționeze un sistem de apărare antiaeriană, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk și omologul său elen Kyriakos Mitsotakis au subliniat într-o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că "Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra sa va fi sigur".

Această atitudine survine într-un moment în care cele 27 de țări membre se confruntă deja cu dificultăți în obținerea resurselor financiare necesare pentru a-și dezvolta propriile capacități de apărare, o decizie luată în urma începerii invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Ursula von der Leyen a menționat solicitarea exprimată de Varșovia și Atena în cadrul unei dezbateri desfășurate joi la Bruxelles, între principalii candidați la conducerea viitoarei Comisii Europene, o poziție pe care aceasta o vizează din nou.

Tusk și Mitsotakis doresc să-și expună propunerea în cadrul viitorului summit al Uniunii Europene

Ursula von der Leyen a exprimat dorința ca viitoarea Comisie, care își va începe mandatul după alegerile europene din iunie, să inițieze proiecte comune în acest sector, precum implementarea unui sistem de apărare antiaeriană la nivel european.

Agenția France Presse (AFP) notează că spațiul aerian al Poloniei și al României, situate în apropierea Ucrainei, a fost deja străbătut de mai multe ori de rachete sau drone, în urma conflictului din regiune.

"Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilităţi majore a securităţii noastre", susțin premierii.

Recent, vulnerabilitatea apărării antiaeriene în Uniunea Europeană a fost evidentă, întrucât majoritatea statelor europene au eșuat în a răspunde la cererea crescândă a Ucrainei pentru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană. Această cerere vine într-un moment în care infrastructura și populația ucraineană sunt bombardate de armata rusă.

Tusk și Mitsotakis doresc să-și expună propunerea în cadrul viitorului summit al Uniunii Europene, programat pentru luna iunie, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel