Deputatul PNL Florin Secară îi solicită ministrului de Interne, Petre Tobă, să se inspire din gestul foștilor miniștri Radu Stroe, Mihai Stănișoară sau Mihai Tudose de a renunța la titlul de doctor și să demisioneze din funcția de ministru.
„Ieri, Academia de Informații „Mihai Viteazul" a anunțat că nouă doctoranzi, printre care și foști miniștri sau procurorul general adjunct al României, au solicitat retragerea titlului de doctori. Chiar dacă au greșit, foști miniștri precum Radu Stroe și Mihai Stănișoară au făcut această solicitare după ce în spațiul public au apărut suspiciuni de plagiat în privința lucrărilor lor. Indiferent de deznodământul acestei solicitări, este clar că aceștia recunosc, indirect, că au plagiat și că doresc să scape de rușinea de a fi numiți „plagiatori". Cu toate acestea, în continuare, ministrul de Interne în funcție, Petre Tobă, deși s-a aflat în mijlocul unui scandal de plagiat pe care nu l-a lămurit nici până în acest moment, nu vrea să renunțe la funcție și speră să scape de consecințele acestui eveniment. Potrivit unei analize realizate asupra tezei sale de doctorat, circa 250 de pagini din totalul de 390 sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor. Fac un apel către ministrul de Interne, Petre Tobă, de a da dovadă de decență, a renunța la titlul de doctor și odată cu el, și la funcția de ministru de Interne".
Deputatul liberal a punctat că președintele CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor) a anunțat, în urmă cu câteva zile, că mai multe dosare suspecte de plagiat sunt în lucru, printre care și cel al ministrului de Interne, Petre Tobă.
„Vă reamintesc faptul că în urmă cu o săptămână, președintele CNATDCU a anunțat că alte zece dosare suspecte de plagiat ale unor personalități publice sunt în lucru, printre care și cel care vizează teza de doctorat a lui Petre Tobă. Cred că este în interesul ministrului Tobă să renunțe de bunăvoie și nesilit de nimeni la titlul de doctor, chiar și acum, în cel de-al doisprezecelea ceas. Ar evita, în acest fel, un moment de umilință publică, precum cel la care a fost supus și Victor Ponta doar zilele trecute. În alte state, suspiciunile de plagiat la adresa unui înalt demnitar conduc automat la demisii: este cazul fostului ministru german al Educației sau Apărării sau cel al fostului președinte al Ungariei. Doar în România, așa cum a demonstrat Victor Ponta, chestiunea plagierii unei teze de doctorat nu este luată în serios, ci tratată în derizoriu, chiar de către cel care comite o fraudă academică. Pe termen lung însă, efectele sunt devastatoare pentru imaginea omului politic care refuză să facă un pas în spate după ce a fost prins cu o lucrare de masterat sau doctorat copiată. Este cert însă, că sistemul educațional trebuie să rezolve de urgență problema fabricilor de diplome de doctor, iar acolo unde există suspiciuni, este inacceptabil ca probarea acestora să dureze 4 ani de zile, așa cum s-a întâmplat în cazul fostului premier Victor Ponta".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu