Parlamentarii de Argeş Andrei Gerea (PNL) şi Şerban Valeca (PSD) susţin că o soluţie ca rafinăria Arpechim de la Piteşti să nu fie desfiinţată ar putea fi şi răscumpărarea ei de către statul român, procedură care ar însemna cheltuieli de până la 300 de milioane de euro, completând că suma va fi în mod cert recuperată ulterior, informează Curierul Zilei.
Autor: Adi Stroescu
În afară de salvarea locurilor de muncă şi de banii pe care statul i-ar încasa prin continuarea producţiei petroliere, România îşi va păstra şi locul pe harta economică a Europei, afirmă cei doi parlamentari, în calitate de membri ai comisiei mixte care a negociat în primăvară întârzierea închiderii platformei Arpechim cu şase luni.
„Sunt două variante: cea mai bună ar fi să răscumpere statul rafinăria, să o unească cu Oltchimul şi apoi să pună management privat pe noua structură, sau a doua variantă, privatizarea ei către cei care vor să o cumpere, bineînţeles, în baza unei oferte bune. Am spus că susţin orice variantă, având în vedere că asta înseamnă păstrarea locurilor de muncă, plătirea taxelor locale şi producţie în economia românească“, a afirmat senatorul PSD de Ştefăneşti-Mioveni Şerban Valeca.
Parlamentarul a negat că a început să se dezafecteze platforma, explicînd că este vorba doar de dezmembrarea instalaţiile vechi din cadrul secţiei Rafinărie 1.
„Rafinăria 2 din punct de vedere tehnic nu este oprită, ci conservată, nu are autorizaţie de demolare. Nu ştiu ce se va întâmpla peste o săptămînă - două, Guvernul trebuie să ia o decizie. De asta am tras şi semnalul de alarmă, mai mult de o întârziere de şase luni a deciziei de demolare nu puteam obţine“, a completat acesta.
„Din câte ştiu, se mai poartă negocieri. Important e ca statul să ia o decizie, pentru că este implicat şi prin acţiunile pe care le are la Petrom, şi prin privatizarea pe care OMV ar putea-o face către altul. Dacă OMV vrea să vândă, trebuie să fie de acord şi statul român, pentru a se asigura continuarea funcţionării producţiei, în condiţiile în care a fost gândit proiectul: la rafinărie se rafinează petrolul, se dă benzină pentru petrochimie, iar de la petrochimie se duce produsul la Vâlcea. Dacă nu am rafinăria de care vorbim, înseamnă că trebuie să se aducă aproximativ 12 trenuri pe zi cu benzină care să alimenteze petrochimia. E o nebunie! În loc să aduc petrol nerafinat pe o ţeavă şi să folosesc rafinăria, să dau de muncă la oameni, să plătesc taxe şi impozite, aduc deja benzină rafinată din ţară sau din import şi alimentez petrochimia care să dea la Oltchim. Nu ştiu ce se urmăreşte, nu am fost de acord cu asta, de asta am şi cerut de la OMV întâzierea respectivă“, a precizat senatorul.
Cât priveşte intenţia PPC de eliminare a concurenţei, Şerban Valeca a punctat: „Toţi parlamentarii din cele două judeţe - Argeş, Vâlcea, am făcut o interpelare lui Barroso (n.r. - preşedintele Comisiei Europene), în aprilie, pentru a debloca nişte acţiuni ale PPC-ului contra Oltchim. S-a rezolvat la vremea respectivă, Barroso a ţinut cont de opinia noastră“.
Senatorul de Argeş a subliniat că, în cazul în care statul ar răscumpăra rafinăria Arpechim, costurile vor fi amortizate foarte repede. „Guvernul şi-ar permite acest cost, nu am sumele exacte, dar nu sunt foarte mari. Iar pierderile, dacă nu se întâmplă aşa, ar fi mult mai mari decît aceste costuri de investiţii, de câteva sute de milioane de euro“.
Citeşte şi:
Petrom închide permanent rafinăria Arpechim din Piteşti. Ce se întâmplă cu angajaţii
OMV şi-a scos banii daţi pe Petrom din profitul anului „de criză“ 2010
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu