Palestina, recunoaștere ca stat. Slovenia va începe procesul ”ireversibil” de recunoaștere, a anunțat ministrul de Externe

FOTO: Freepik @Vectonauta
FOTO: Freepik @Vectonauta

Slovenia va recunoaște statul Palestina. Ministrul de externe al Sloveniei a făcut astăzi anunțul.

Slovenia a început, joi, primul pas al procesului ”ireversibil” de recunoaștere a Palestinei ca stat, informează EFE, scrie Agerpres. Astfel, guvernul de centru-stânga al Sloveniei va trimite propunerea sa parlamentului înainte de 13 iunie.

”Slovenia transmite în acest fel un mesaj clar despre necesitatea stabilirii păcii în Orientul Mijlociu și a unei soluții cu două state”, a declarat ministrul de externe sloven, Tanja Fajon, pe rețeaua de socializare X.



În declarații precedente pentru presă, ministrul și-a exprimat speranța că țări cu idei similare vor urma exemplul Sloveniei și vor începe și ele procedurile de recunoaștere a Palestinei, a informat agenția slovenă STA.

Cinci țări europene au adoptat o declarație comună pentru recunoașterea Palestinei

Șefii de guvern ai Sloveniei, Spaniei, Irlandei și Maltei au adoptat o declarație comună la sfârșitul lunii martie, pe marginea summitului liderilor UE, în care și-au exprimat disponibilitatea de a recunoaște Palestina atunci când acest demers poate fi făcut în mod eficient și când circumstanțele o vor permite, amintește STA.

După cum a explicat miercuri Biroul prim-ministrului sloven Robert Golob, propunerea guvernului va avea ca obiectiv ca recunoașterea să contribuie la acordul de încetare a focului în Gaza și la eliberarea ostaticilor capturați de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

El a subliniat că guvernul sloven rămâne în contact cu țări care au aceleași opinii, dar că metoda și momentul recunoașterii reprezintă decizia suverană a fiecărei țări.

În Slovenia, propunerea de recunoaștere a unei țări este făcută de guvern, apoi trebuie aprobată de comisia parlamentară de politică externă și, în final, de Adunarea Națională (parlamentul), amintește STA.

Citește și: Între conflict și diplomație. Palestina solicită aderarea la ONU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel