Pact de securitate SUA- Australia- UK. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. Vrem să știm de ce!

Facebook Ursula von der Leyen
Facebook Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, intervine în scandalul generat de pactul de securitate încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit. 

"Unul dintre statele noastre membre a fost tratat într-un mod inacceptabil. (...) Vrem să ştim ce s-a întâmplat şi de ce", a declarat ea pentru jurnalista Christiane Amanpour, de la CNN. Ursula von der Leyen este prima lideră a unei instituţii europene care reacţionează la anunţarea acestui pact, numit AUKUS, care a dus la ruperea unui important contract de armament încheiat de Franţa cu Australia.

În sumă totală de 90 de miliarde de dolari australieni (56 de miliarde de euro), acesta prevedea furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel şi a fost adesea numit "contractul secolului", scrie Agerpres.

Miniştrii din UE, discuţie la ONU 



UE nu a fost nici consultată, nici informată înainte de anunţul parteneriatului strategic pentru regiunea indo-pacifică între Washington, Londra şi Canberra, a declarat vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Miniştrii de externe din UE vor examina luni seară consecinţele acestui pact, în cursul unei reuniuni la New York de pe marginea Adunării Generale a ONU.

"Josep Borrell va prezida această reuniune care va reprezenta prima ocazie de a discuta despre implicaţiile şi consecinţele acestui acord pentru UE şi statele sale membre", a precizat purtătorul său de cuvânt.

"Reuniunea va dura două ore şi Josep Borrell urmează să prezinte o declaraţie", a adăugat el.

Pentru a-şi transmite nemulţumirea, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara aflată la originea crizei. De asemenea, Parisul a anulat o reuniune între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic Ben Wallace.

Jean-Yves le Drian, şeful diplomaţiei franceze care va susţine un discurs de la tribuna ONU, le reproşează liderilor celor trei state semnatare ale pactului AUKUS că şi-au ascuns negocierile timp de luni de zile şi a denunţat "o ruptură majoră de încredere" între aliaţii din cadrul NATO.

Ministrul de Externe din Marea Britanie, în favoarea pactului 

Noul ministru de externe britanic Liz Truss - marea câştigătoare a recentei remanieri a guvernului de la Londra - a pledat în favoarea controversatului pact de securitate încheiat de Marea Britanie cu SUA şi Australia, într-un articol publicat în The Sunday Telegraph, potrivit Agerpres.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei. Parteneriatul a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro). Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.

Noua şefă a diplomaţiei britanice nu menţionează acest diferend cu Franţa, dar subliniază că acordul britanico-australiano-american, văzut ca o contrapondere la creşterea puterii militare chineze, vine să ilustreze angajamentul Londrei faţă de regiunea Indo-Pacific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel