ONU a anunțat că lumea trăiește în prezent cea mai mare criză umanitară din 1945, acesta fiind un nou semnal de alarmă asupra riscului de foamete sub care trăiesc circa 20 de milioane de persoane, transmite EFE.
"Suntem într-un moment critic al istoriei. De la începutul anului, ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la crearea Națiunilor Unite", a avertizat responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Stephen O'Brien.
La această situație se adaugă acum o posibilă foamete în patru țări: Sudanul de Sud, Somalia, Yemen și nord-estul Nigeriei, a amintit O'Brien.
Încă din februarie, Națiunile Unite au atenționat că circa 20 de milioane de persoane din aceste țări erau în foamete sau în risc credibil de a cădea într-o astfel de situație în următoarele șase luni.
ONU utilizează termenul de foamete doar atunci când se întâlnesc într-o zonă anumite niveluri de mortalitate, malnutriție și foame, situații extreme și foarte puțin obișnuite, cu mai puțin de zece cazuri în ultimele trei decade, amintește EFE.
"Fără un efort global colectiv și coordonat, oamenii vor muri pur și simplu de foame", a insistat vineri O'Brien, care a informat Consiliul de Securitate asupra recentelor sale vizite în Yemen, Sudanul de Sud și Somalia pentru a evalua situația umanitară.
Responsabilul ONU a spus că este necesară o "injecție imediată de fonduri" pentru cei aflați în nevoie în cele trei țări și nord-estul Nigeriei.
"Pentru a fi preciși, avem nevoie de 4.400 milioane de dolari pentru iulie și acesta este un cost detaliat, nu o cifră de negociat", a declarat O'Brien. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu