New York Times: Miza reală a alegerilor din România. Scenariul de evitat, imitarea Ungariei

New York Times scrie că, la prima vedere, alegerile din România sunt o dispută între doi veterani politici care au viziuni similare despre cele mai sensibile subiecte, precum combaterea corupției și menținerea parcursului euroatlantic, însă cuvântul cheie al scrutinului din 16 noiembrie este "încredere". Articolul cotidianului american subliniază importanța politicii externe, subiect aproape absent din dezbaterea electorală, și magnetismul pe care modelul aplicat de Viktor Orban în Ungaria îl poate exercita asupra țărilor din regiune.

"Adevărata bătălie, cred analiștii politici, este despre cine poate convinge votanții că își va ține promisiunile și nu o va imita pe vecina Ungarie, prin slăbirea instituțiilor democratice, îngrădirea organizațiilor independente și centralizarea puterii în jurul unui singur partid", scrie New York Times, joi, în ediția electronică. 

"Nu critic pe niciunul dintre vecini, dar pot să vă asigur că sunt un social-democrat", a spus Ponta. "Sunt un premier pro-european și pro-american, așa că România va păstra acest curs pe viitor".

Contracandidatul său, Klaus Iohannis, este la fel de ferm. "Orientarea mea este una vestică. Ce se vedem acum în Ungaria nu este direcție bună a democrației", a spus edilul.

"Cu siguranță, niciun lider român nu poate fi comparat cu politicianul de forță al Ungariei, Viktor Orban. Cele două țări au o relație fisurată, din cauza tensiunilor legate de minoritatea maghiară din România. Totodată, spre deosebire de Orban, niciun politician român nu a pledat pentru legături mai strânse cu Rusia, care rămâne foarte nepopulară aici", scrie NYT.

NYT: Alegerile din România, sub semnul acuzațiilor de spionaj. DNA doboară baroni ce păreau de neatins

Însă analiști politici și candidatul Klaus Iohannis se întreabă dacă Ponta ar putea să sporească controlul asupra instituțiilor independente, precum instanțele, și să contruiască un brand agresiv de populism naționalist.

"N-am încredere în el", spune sec Iohannis. "Pur și simplu nu am încredere în el, mai ales când vorbim despre administrarea justiției și statutul legilor".

Ponta răspunde că este vizat în mod eronat de această lipsă de încredere și dă vină pe oponenții politici care încearcă să-i păteze reputația în fața Bruxellesului și a Washingtonului. "E doar o miciună, un truc de campanie", spune premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel