Mutangi, cea mai bătrână girafă din lume, a murit

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Mutangi, cea mai vârstnică girafă din lume, a murit la o grădină zoologică din Australia. 

The Mirror scrie că cea mai bătrână girafă din lume a dat naștere la 14 pui. Mutangi împlinise 31 de ani în urmă cu câteva săptămâni și a murit la Grădina Zoologică Taronga Western Plains din New South Wales, Australia.

Doi dintre puii girafei încă trăiesc în aceeași grădină zoologică, în timp ce ceilalți sunt în alte zone din Australia și Noua Zeelandă.

Paznicul Bobby-Jo Vial a spus că Mutangi avea „foarte mult caracter”, a fost „destul de obraznică și mereu gata să facă față provocărilor".
Girafele au o speranță de viață de 25 de ani în sălbăticie, dar pot trăi mai mult în captivitate, scrie Mediafax.

Girafele, creaturi înţelese greşit 

Cândva percepută ca o creatură umilă, care se concentrează exclusiv pe găsirea hranei, girafa este descrisă într-o carte din 1991 ca un animal "neadaptat social, care nu formează legături de durată cu alte girafe". Dar noi studii făcute de cei de la Universitatea din Bristol sugerează că girafele au fost neînţelese până acum şi că, de fapt, sunt o specie extrem de complexă, dar şi sociabilă. 

"Mă surprinde cel mai mult faptul că am descoperit abia în 2021 că girafele au un sistem social complex. De decenii bune ştim de alte animale, cum sunt elefanţii, primatele şi de construcţiile lor sociale, dar este uimitor pentru cum cum o specie atât de bine cunoscută şi de carismatică precum girafa a putut fi greşit înţeleasă până de curând", a declarat Zoe Muller, autorul studiului şi biolog la Universitatea din Bristol, conform CNN. 

În raportul lung de 404 pagini, cercetătorii au descoperit că girafele funcţionează după un sistem bazat pe matriarhat. Astfel, femelele au relaţii de lungă durată cu alte femele şi cu puii lor, cu care formează legături strânse. De asemenea, puii de girafă sunt crescuţi de alte femele într-un fel de creşe, au mai descoperit aceştia, iar femelele se arată deranjate şi chiar triste când un pui din grup moare, chiar dacă nu este al lor. Masculii, însă, au legături strânse doar cu mamele lor.

Studiile pe comportamentele girafelor îşi propun să ajute la supravieţuirea speciei, mai ales că aproape 40 la sută din totalul girafelor de pe planetă au murit din 1985 până acum. 

VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel