Mircea Coșea: Soluția Băsescu pentru Lukoil, imposibilă. Statul are două opțiuni

Profesorul Mircea Coșea crede că naționalizarea rafinăriei Petrotel - Ploiești, cum a fost ea propusă de președintele Traian Băsescu, nu este fezabilă. Economistul apreciază că Executivul României are două opțiuni în cazul rafinăriei din Ploiești: 1. negocieri cu Lukoil și reeșalonarea datoriilor pe care grupul rus îl are către România; 2. găsirea unui cumpărător dispus să preia rafinăria.

"Nu cred că (soluția președintelui Băsescu) este fezabilă pentru că există contracte, angajamente pe care (România) le are în plan internațional și nu poate să preia valoarea unei privatizări fără o negociere și fără un motiv foarte serios. Pe de altă parte, Lukoil este o societate privată care vrea să facă ce vrea, indiferent de dorința președintelui sau a prim-ministrului. Dacă în contractul de privatizare n-au fost trecute clauze prin care să se răscumpere valoarea activelor în cazul unui incident de acest gen, Lukoil poate să plece oricând, urmând ca statul român, dacă dorește să recupereze, trebuie să intenteze un proces internațional și să caute să recupere valorile pierdute", a declarat Mircea Coșea pentru DC News.

Băsescu: Lukoil, practică "putiniană" de șantaj. Guvernul să preia Petrotel

Profesorul a menționat că recuperarea rafinăriei ar trebui făcută la valoarea de piață, nu la cea de inventar, mai ales că Lukoil a înregistrat pierderi în ultimul an.

"Măsura asta că să preia statul este o măsură pe care n-o văd fezabilă. Nu se încadrează în normele acordurilor internaționale de tip european și nu o văd fezabilă nici din punct de vedere al moralității relațiilor de piață pentru că în cazul acesta ar trebui să existe niște calcule foarte serioase pentru a vedea care este valoarea recuperării, pentru că nu se poate recupera la valoarea de inventar, ci la valoarea de piață. Valoarea de piață este greu de calculat în condițiile în care Lukoil, de câțiva ani, raportează o lipsă de profit", a spus Mircea Coșea.

Surse: Lukoil intenționa să plece din România înainte de ancheta DNA. Benzinăriile și Petrotel, vândute grupului maghiar MOL

"Singura soluție care la care se poate ajunge este o negociere care trebuie făcută pe baza unor calcule foarte precise și, din punctul meu de vedere, o reeșalonare a datoriilor pe care Lukoil le are către statul român pe o perioadă acceptată de ambele părți", a afirmat fostul ministru.

Mircea Coșea precizează că pe perioada unei astfel de negocieri, rafinăria ar fi, cel mai probabil, închisă. "Având în vedere că statul român nu dispune de capacitatea nici instituțională nici bugetară de continuare a activității, probabil că în această perioadă activitatea rafinăriei ar fi închisă".

"Ar mai fi o cale: găsirea pe piața internațională a unui doritor care să preia această rafinărie, cu datoriile ei cu tot, și să continue activitatea. Rămâne de văzut dacă există doritori și dacă se poate practica așa ceva", a declarat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel