Surse: Lukoil intenționa să plece din România înainte de ancheta DNA. Benzinăriile și Petrotel, vândute grupului maghiar MOL

Autoritățile române au intrat în posesia unor informații potrivit cărora Lukoil intenționează să se retragă complet din România. Decizia era cântărită de grupul rus înainte de declanșarea dosarului privind presupusa fraudă de 230 de milioane de euro, spun surse DC News.

Deși rușii au amenințat că iau în calcul să închidă producția de la Petrorel ca urmare a anchetei procurorilor, se pare o decizie în acest sens era calculată anterior sechestrului impus pe bunurile companiei și pe conturi. 

Aceleași surse ne-au dezvăluit că Lukoil intenționa să vândă rafinăria Petrotel și cele 300 de benzinării din România grupului ungar MOL. Maghiarii au deja afaceri extinse pe piața românească. Potrivit site-ului oficial, MOL deține un lanț de 145 de stații de distribuție pe teritoriul României.

Lukoil are o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere din România.

Un semnal că Lukoil își reduce activitatea din Europa de Est a venit în urmă cu puține luni, când rușii au vândut 44 de benzinării din Cehia grupului maghiar MOL. În aceeași perioadă, Lukoil, cel mai mare producător privat de țiței din Rusia, a vândut 75 de benzinării din Ungaria și 19 din Slovacia companiei maghiare Norm Benzinkut Kft.

Băsescu: Lukoil, practică "putiniană" de șantaj. Guvernul să preia Petrotel

Mircea Coșea: Statul român poate opri într-un singur fel vânzarea rafinăriei

Profesorul Mircea Coșea spune că "este foarte posibil" ca Lukoil să fie în negocieri cu maghiarii de la MOL pentru preluarea rafinăriei.

"Lukoil este liberă să facă cum dorește, fiindcă e proprietar. Trebuie să spunem un lucru care e cam dureros: statul român nu are o politică de menținere pe teritoriul lui a investițiilor străine. Lukoil pleacă în Bulgaria și pentru că nu are infrastructură care să aprovizioneze rafinăria la prețuri convenabile. Rafinăria de la Burgas este la malul Mării (Negre) și prețurile de aprovizionare sunt cu totul altele. Deci în măsura în care posesorul dorește să vândă, statul român nu are niciunun amestec, nu poate face nimic și atunci înseamnă că raporturile sunt doar între vânzător și cumpărător. Statul român poate face un singur lucru: să nu avizeze contractul de vânzare cumpărare decât în condițiile în care se recuperează suma datorată de către Lukoil", a declarat, joi, pentru DC News, fostul ministru.

"Eu cred că nu se va întâmpla nimic. Nu cred că vor pleca pentru că Lukoil are în România două active extrem de importante: perimetrele de extregere. Nu cred că poate să le vândă în condițiile actuale piața e destul de proastă. Dacă plecăm de la ideea vehiculată în presa internațională, Lukoil și MOL au cam aceeași acționari", a mai arătat Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel