Ministrul Educației, anunț cu privire la retragerea titlului de doctor

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat miercuri că Executivul a adoptat un pachet legislativ pentru clarificarea cadrului normativ privind doctoratele.

'Am ales în urma discuţiilor din Guvern să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universităţi de a emite şi de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internaţională a şcolilor doctorale. Aş fi sperat mai mult, pentru că în intervalul următor ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile vor continu, unele dintre ele să nu aibă responsabilitate. Pe de altă parte, ştim cu toţii că nu toate universităţile ar fi putut să îşi exercite autonomia potrivit, astfel încât asta am decis astăzi, a anunţat ministrul, la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

El a mai spus că, prin noile reglementări, Consiliul Naţional de Etică 'nu se mai ocupă de zona plagiatelor', acest lucru revenind Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). 'În cazul unei persoane (...) se primeşte solicitarea la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), acesta are 45 de zile să analizeze, inclusiv cu experţi externi - aici e timpul foarte complicat - (...).

În acelaşi timp, CNATDCU solicită instituţiei care a acordat titlul să îşi exprime în scris decizia că, din punctul lor de vedere, teza trebuie retrasă, se aşteaptă 30 de zile (...). Dacă universitatea respectivă nu dă niciun răspuns (...) nu influenţează decizia CNATDCU (...) care o anunţă.

Cel a cărui teză a fost analizată are timp 10 zile să conteste rezultatul, iar CNATDCU mai are 10 zile să analizeze contestaţia, după care, la final, decizia CNATDCU este obligatorie ministrului', e explicat Curaj, adăugând că procedura privind 'retragerea titlului de doctor a fost clarificată şi scurtată la maximum'.

De asemenea, ministrul Educaţiei a precizat că prin noile reglementări 'statutul de document public al lucrării de doctorat nu dispare, ci este întărit', arătând că teza de doctorat va putea fi consultată atât la biblioteca universităţii cât şi, ulterior, la Biblioteca Naţională României.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel