Mexicul folosește energia solară pentru a curăța canalele de pe vremea aztecilor, încă funcționale

Mexicul folosește energia solară pentru a curăța canalele de pe vremea aztecilor, încă funcționale  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Mexicul folosește energia solară pentru a curăța canalele de pe vremea aztecilor, încă funcționale / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Mexicul folosește o tehnologie revoluționară pentru a îmbunătăți calitatea apei în canalele din zona Xochimilco din Mexico City, canale vechi de pe vremea aztecilor.

Oameni de știință mexicani au dezvoltat un sistem unic de „nanobule” care folosește energia solară pentru a îmbunătăți calitatea apei în canalele din zona Xochimilco din Mexico City, o atracție turistică populară.

Autoritățile din Mexico City s-au concentrat pe curățarea apelor extrem de poluate din Xochimilco, un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și una dintre puținele zone din capitala Mexicului în care rețeaua de canale datează din vremea aztecilor.

O echipă de cercetători de la Centrul pentru Cercetare și Studii Avansate (Cinvestav) a dezvoltat o metodă care utilizează energia solară pentru a activa o pompă care trimite „nanobule” pentru curățarea apei.

Bulele ajută la oxigenarea apei, îndepărtarea poluanților nocivi și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, având drept rezultat o floră și o faună mai sănătoase, a afirmat Refugio Rodriguez Vazquez, cercetător la Cinvestav, citat de Reuters.

„În locurile în care am folosit sistemul bulelor am constatat o proliferare a broaștelor Montezuma”, a precizat Rodriguez, referindu-se la una dintre speciile native de amfibieni din Mexic.

Canalele din Xochimilco și grădinile plutitoare din vremea aztecilor

Xochimilco este bine-cunoscut pentru „chinampas”, grădini plutitoare create pentru prima dată de azteci, în secolul al XIV-lea, pentru a cultiva diverse produse agricole dedicate hrănirii populației orașului înainte de cucerirea spaniolă.

Sistemul de nanobule le permite fermierilor locali să folosească în continuare chinampas, „fiind mai productivi și beneficind de un mediu și condiții mai curate”.

Echipa de cercetători de la Cinvestav a afirmat că sistemul de naonobule este folosit în două stații de tratare a apei. Tehnologia ar putea fi folosită și în alte râuri din Mexico City, unde calitatea apei este deficitară și pusă în pericol de secetă.

Panourile solare care alimentează tehnologia nanobulelor pot fi găsite și pe faimoasele „trajineras” din Xochimilco, niște bărci asemănătoare cu barjele care plimbă turiștii prin canale. De asemenea, panourile furnizează energie electrică la bord.

„Ne poate aduce mai multe beneficii, atât pentru turismul național, cât și pentru cel internațional”, a spus Miguel Poblano Lugo, un furnizor de servicii de trajinera. „Oamenii care rămân fără baterie la telefoanele mobile le pot încărca cu ajutorul lor”, a mai spus el, potrivit Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel