Menstruația, impact surprinzător asupra apariției demenței

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Ce legătură este între durata menstruației și riscul de apariție al demenței.

Vârsta la care apare primul ciclu menstrual, precum și cel la care se ajunge la menopauză diferă de la o persoană la alta, iar momentul apariției menstruației ar putea avea un impact asupra riscului de a dezvolta demență mai târziu în viață, potrivit celui mai recent studiu de acest gen.

Ce spune studiul

Analiza a inclus informații de sănătate de la 273.260 de participante de sex feminin din cadrul Biobank din Regatul Unit, iar concluziile sugerează că cele care își încep menstruația mai devreme și trec prin menopauză mai târziu au un creier mai sănătos la îmbătrânire, relativ vorbind.

Astfel, cercetătorii de la University College din Londra au descoperit că persoanele care au avut menstruația între 34 și 37 de ani au avut un risc cu 28% mai mic de demență, în comparație cu cele cu o ”perioadă de reproducere” mai scurtă.

În plus, această corelație pare să depindă atât de momentul în care a început menstruația, cât și de momentul în care aceasta s-a oprit, fie în mod natural, fie în urma unei intervenții chirurgicale de reproducere.

Estradiolul este cel mai puternic din familia de hormoni estrogeni, la om. Nivelul său variază de-a lungul vieții, atingând un maxim în timpul anilor fertili și scade odată cu intrarea la menopauza, care poate să fie în intervalul de vârstă de 45-46 de ani și 54 de ani, însă în unele situații chiar și în jurul vârstei de 30 de ani.

Studiul actual folosește menstruația ca indicator al acestor niveluri hormonale. Participantele care au început să aibă menstruația la vârsta de 15 ani sau mai mult au prezentat un risc de demență cu 12% mai mare. Între timp, cele care au avut menopauză după vârsta de 50 de ani au avut un risc de demență cu 24% mai mic.

Terapia de substituție hormonală, care suplimentează estrogenul după menopauză, nu a părut să aibă impact asupra rezultatelor. Asocierile au fost, de asemenea, consecvente în rândul persoanelor care purtau factori genetici de risc pentru demență și a celor care nu.

”Pe baza rezultatelor acestui studiu, estrogenul ar putea avea un rol protector la femei în dezvoltarea demenței”, a concluzionat echipa de la UCL, scrie Science Alert.

Potrivit cercetătorilor, aceasta ar puta fi explicația faptului că mai mult de 60% dintre persoanele care dezvoltă demența sunt femei. 

În afară de vârstă, sexul este cel mai mare factor de predicție al apariției demenței, susțin specialiștii.

Avertismentul specialiștilor

”Atunci când femeile sunt supuse unei intervenții chirurgicale din cauza unor astfel de afecțiuni benigne, ele trec printr-o scădere bruscă a expunerii la estrogen și prin schimbări accelerate ale sistemului nervos în perioada perimenopauzală.

Operațiile chirurgicale asupra sistemulul de reproducere ar trebui să fie considerate ca un risc crescut de demență practică”, explică cercetătorii de la UCL.

Citește și: Singurătatea și nopțile nedormite pot duce la demență. Ce trebuie să schimbăm în viața noastră pentru a preveni "boala bătrânilor"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel