Marea Barieră de Corali, protejată cu roboți. Invenție salvatoare

RangerBot, un robot care vânează stele de mare pentru a proteja Marea Barieră de Corali, a fost creat de cercetătorii australieni.

Un robot submarin care este capabil să vâneze şi să ucidă stelele de mare care devastează Marea Barieră de Corali a fost prezentat oficial vineri de cercetătorii din Australia, informează APP. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Tehnologie Queensland (QUT) au spus că robotul, denumit 'RangerBot', a fost dezvoltat cu ajutorul unei finanţări oferite de Google şi va lucra ca un fel de 'protector robotizat al recifelor' aflate în largul coastelor nord-estice ale Australiei.

RangerBot dispune de o baterie ce are o autonomie de funcţionare de opt ore, dar şi de capacităţi vizuale computerizate, care îi permit să monitorizeze şi să cartografieze zonele cu recife coraliene la o scală ce nu era posibilă în trecut.

'RangerBot este primul sistem robotizat subacvatic dezvoltat special pentru regiunile cu recife de corali, folosind doar vederea robotizată pentru navigaţia în timp real, evitarea obstacolelor şi executarea unor misiuni ştiinţifice complexe', a declarat Matthew Dunbabin, profesorul de la QUT care a prezentat acest submarin în faţa reprezentanţilor mass-media.

VIDEO

'Această dronă oceanică multifuncţională poate să monitorizeze o gamă vastă de probleme cu care se confruntă recifele de corali, inclusiv fenomenul de albire, calitatea apei, speciile invazive, poluarea şi sedimentarea', a mai spus el. Software-ul cu care este înzestrat va permite noului robot să detecteze stelele de mare, care se hrănesc cu coarli, şi 'să le aplice o injecţie care este fatală' pentru aceşti prădători marini, a precizat cercetătorul australian. Acea injecţie este inofensivă pentru celelalte vieţuitoare din recifele coraliene.

Înmulțire necontrolată

Stelele de mare s-au înmulţit deosebit de mult în ultimii ani din cauza poluării şi a dejectării în oceane a unor substanţe utilizate în agricultură. Marea Barieră de Corali, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, acoperă o suprafaţă echivalentă cu cea a Japoniei sau a Italiei şi s-a confruntat în ultimii doi ani cu fenomenul de albire a coralilor, provocat de creşterea temperaturii marine în urma modificărilor climatice.

Vezi și: Coralii marini, decoperire uimitoare despre cum se hrănesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel