Luca Niculescu: O discuție foarte bună la Paris între miniștrii Educației din România și Franța, Sorin Cîmpeanu și Jean-Michel Blanquer - foto

Luca Niculescu: O discuție foarte bună la Paris între miniștrii Educației din România și Franța, Sorin Cîmpeanu și Jean-Michel Blanquer - foto Facebook Luca Niculescu
Luca Niculescu: O discuție foarte bună la Paris între miniștrii Educației din România și Franța, Sorin Cîmpeanu și Jean-Michel Blanquer - foto Facebook Luca Niculescu

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a evidențiat discuția dintre miniștrii Educației din România și Franța, Sorin Mihai Cimpeanu și Jean-Michel Blanquerdintre, cu câteva zile înainte ca Franța să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene.

'Cu câteva zile înainte că Franța să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, o discuție foarte bună la Paris intre miniștrii Educației din România și Franța, Sorin Mihai Cimpeanu și Jean-Michel Blanquer.

Invatamantul profesional și formarea cadrelor didactice, alături de mobilitatea profesorilor și a elevilor au constituit teme importante ale dialogului, ca și recunoașterea parcursurilor profesionale sau digitalizarea. Consolidarea Universităților europene va fi una dintre prioritățile președinției franceze, România făcând deja parte din mai multe proiecte.

Ministrul francez a prezentat și demersul său privind relansarea învățării limbii latine, proiect primit cu interes de omologul român. Jean-Michel Blanquer a felicitat Romania – pol al francofoniei în Europa Centrala și de Est (o etichetă susținută de cifre, deoarece aproximativ un million de elevi si studenți învață limba franceză în Romania, ca primă sau a doua limbă străină).

La rândul său, ministrul român a pus accentul pe importanța studierii limbii române în Franța, pentru ca tinerii români să nu piardă contactul cu limba maternă, în condițiile în care intre 300 și 400 de mii de romani trăiesc aici. A evocat initativele care există deja, solicitând sprijin pentru dezvoltarea orelor de limba română în instituțiile franceze de învățământ. Oficialul francez a mentionat mai multe piste în acest sens, pe care le vom explora în lunile următoare.', a transmis ambasadorul Luca Niculescu, pe pagina sa de Facebook.

Merg sau nu elevii la şcoală pe 23 decembrie? Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a venit cu precizări despre ziua de 23 decembrie şi a spus dacă elevii trebuie sau nu să meargă la cursuri.

"Dată fiind configurația acestui an școlar și provocările pe care acesta le-a adus pentru copii și cadre didactice, Ministerul Educației a decis să ofere posibilitatea unităților școlare să adapteze modul în care se va organiza ziua de 23 decembrie, din punct de vedere didactic. 

Astfel, fiecare director de școală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activitățile de învățare să se poată organiza de manieră nonformală și informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie și care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanța de sărbători. 

Am luat această decizie atât pentru a veni în întâmpinarea dorinței copiilor și părinților de a dedica această zi pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului, cât și în spiritul descentralizării promovate în acest an de Ministerul Educației, astfel încât unitățile de învățământ să poată adapta mai eficient activitățile lor așteptărilor și nevoilor societății", a transmis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Ce se întâmplă cu testarea, citiți aici!

Luca Niculescu, preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa

Amintim faptul că ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a fost reales în luna iulie 2021 preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa.

În cadrul Adunării Generale a organizaţiei, ambasadorul Niculescu a fost confirmat în această funcţie cu unanimitatea celor peste 40 de ambasadori reprezentând ţări de pe cinci continente. Ambasadorul român a evocat progresele realizate de GAFF, în ciuda perioadei complicate, provocate de pandemie. Asociaţia şi-a continuat activitatea, a primit noi membri, şi-a dezvoltat contactele în Franţa, notează sursa citată.

'Chiar dacă poate părea paradoxal, misiunea noastră e de a face cunoscute valorile francofoniei în Franţa', a spus ambasadorul român.

'Pentru că uneori, în Franţa, francofonia nu e întotdeauna înţeleasă în toată diversitatea ei. Între un francofon din Senegal şi unul din România, între un francofon din Armenia şi unul din Laos, pot exista diferenţe, dar sunt şi multe puncte comune. Iar rolul nostru este de a explica în Franţa această diversitate, de a pune în lumină toleranţa, de a ne concentra pe înţelegerea reciprocă', a explicat Luca Niculescu.

Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa, una dintre cele mai importante asociaţii din mediul diplomatic francez, are ca scop promovarea valorilor francofoniei şi limbii franceze, sprijinirea apropierii între ţările francofone, încurajarea promovării diversităţii şi toleranţei, aminteşte sursa citată.

'În pofida pandemiei, am reuşit să realizăm multe lucruri în ultimii doi ani: o asociere cu Forumul Francofon al Afacerilor, organizaţie prezentă în peste o sută de ţări, pentru promovarea întreprinderilor din ţările francofone, întâlniri cu înalţi responsabili din administraţia franceză sau pregătirea unui parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, care urmează să fie definitivat în curând', a adăugat ambasadorul Niculescu.

'În acelaşi timp - a continuat el - ne bucurăm că am lansat, împreună cu Academia Franceză, un premiu literar care începe să conteze în spaţiul francofon: Marele Premiu al Ambasadorilor Francofoni din Franţa. Este un premiu care recompensează o carte de diplomaţie, politică sau actualitate internaţională. Dacă anul trecut, câştigătorul a fost un diplomat de carieră, Claude Martin, anul acesta premiul a mers către unul dintre cei mai fini observatori ai lumii contemporane, franco-libanezul Amin Maalouf, pentru un eseu excepţional, 'Naufragiul civilizaţiilor.

Pentru anul următor, Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa şi-a propus o agendă cu multe întâlniri în teritoriu, cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai actorilor economici, ai societăţii civile şi din mediul universitar. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel