Libertatea presei, în pericol: Ce prevede art. 276 din Noul Cod penal

Libertatea presei, unul dintre pilonii esențiali ai democrației, este amenințată de prevederile unui articol din Noul Cod penal, asumat în timpul Guvernului Boc, potrivit cărora cine va dezvălui și va critica corupția și abuzurile din Justiție, riscă închisoarea.

Lumea Justiției semnalează în cel mai recent articol, că articolul 276, din Noul Cod penal, care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, califică drept infracțiune „presiunile asupra justiției”, iar cine va mai îndrăzni să facă vreun comentariu, dezvăluire sau va emite judecăți de valoare, indiferent că este jurnalist, avocat, inculpat, politician, justițiabil poate fi tras la răspundere penală și pedepsit cu închisoare pentru că magistratul respectiv poate oricând să se plângă că declarațiile publice sunt „nereale” și că ele au fost făcute în scopul de-l influența sau intimida.

Potrivit Art. 276 Cod penal: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Singura șansă ca acest articol, controversat și la data la care el a fost introdus în nou Cod penal, să nu fie pus în aplicare, este ca parlamentarii care-și doresc o țară democratică să intervină cât nu e prea târziu, scrie sursa citată.

Avocați: Acest articol este o aberație 

Respectivul articol din Noul Cod penal este incriminat și de către avocați, precum Cătălin  Dancu sau Lucian Bolcaș, acesta având o experiență de peste 35 de ani în Justiție.

"Acest articol este o aberatie, de o maniera care nu-si gaseste utilitatea si eficienta juridica. Declaratiile facute de orice persoana pot fi interpretate oricand ca o presiune la adresa unui procuror sau judecator, iar articolul prezinta o vadita atitudine discriminatorie fata de cel care e pus in situatia sa demonstreze afirmatiile pe care le face vizavi de un magistrat. Nu mai vorbim de dificultatea probatoriului intrucat magistratii pot oricand sa interpreteze o declaratie drept presiune asupra lor. Si mai grav este ca se aduce atingere dreptului de a informa publicul de catre specialisti sau jurnalisti privitor la coruptie si la fapte ce tin de desfasurarea unui proces. Pe scurt, pentru orice declaratie facuta despre un procuror sau judecator, pregateste-te sa faci puscarie! Unde mai este granita intre prejudecata, judecata de valoare si cat mai este respectat interesul public? Faptul ca intr-o societate democratica exista puncte de vedere diferite, nu are cum sa fie infractiune”, a explicat pentru luju.ro avocatul Cătălin Dancu.

Maestrul Lucian Bolcaș este mult mai dur în critica lansată față de art. 276 Cod Penal, acesta susținând că „Ar trebui sa incetatenim in terminologia juridica termenul macovism. Acest articol este un macovism. Este vorba de teama unora de orice fel de reactie publica si e fundamental neconstitutional. Reamintesc tuturor ca Justitia este un serviciu public, iar dreptul partilor de a avea un proces echitabil e dat de publicitatea desfasurarii acestui proces. Instaurarea unei asemenea cenzuri de tip totalitarist prezinta o teama viscerala fata de adevarul opiniei publice. Sa ne amintim ca pana in 1989 era o lege ce interzicea comentarea in presa a anchetelor sau proceselor. Daca vor sa ne intoarcem la anii aceia, pai atunci sa ne intoarcem cu totul!”, a declarat Lucian Bolcaș pentru luju.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel