Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat marţi că în prezent nu este oportună o modificare a competenţei materiale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Kovesi a precizat că are rezerve serioase că o eventuală schimbare legislativă ar fi făcută în folosul luptei anticorupţie.
'Am observat că dezbaterea principală legată de cadrul legislativ al DNA a vizat o eventuală modificare, cel puţin din perspectiva competenţei DNA, stabilită în lege prin acel criteriu numeric. (...) Sigur, problema pusă în dezbatere ridică şi pentru noi un semn de întrebare: dacă ar fi oportun sau nu ca această competenţă materială a DNA să fie modificată. Răspunsul meu este categoric 'nu', în primul rând pentru că nu este oportun în acest moment şi am rezerve serioase că o eventuală modificare legislativă ar fi făcută în folosul susţinerii luptei anticorupţie şi nu pentru a limita competenţele sau instrumentele investigative', a precizat Kovesi, la un eveniment de lansare a Raportului Freedom House România, potrivit Agerpres.
Este nevoie de intervenția societății civile
Procurorul şef al DNA a explicat că în trecut au existat 'foarte multe' încercări de modificare a legislaţiei în sensul limitării investigaţiilor, proiectele legislative 'dăunătoare' fiind stopate prin intervenţia societăţii civile. 'Am avut, în cursul anului 2015 şi nu numai, foarte multe încercări făcute în forul legislativ prin care se propuneau anumite modificări legislative care să limiteze investigaţiile, competenţele magistraţilor, atât în investigarea cazurilor de corupţie, dar şi în judecarea acestora. Pentru noi a fost vitală intervenţia cetăţenilor şi a societăţii civile pentru a stopa aceste proiecte legislative extrem de dăunătoare pentru lupta anticorupţie. Mai mult, nu cred că reducerea competenţei materiale ar fi o garanţie pentru reducerea volumului de activitate al DNA', a spus Kovesi. Ea a exemplificat prin faptul că, în cursul anului 2013, DNA a renunţat la investigarea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă, punctând că această reducere a competenţei materiale nu a determinat o scădere a volumului de activitate în cadrul direcţiei.
Nivel de așteptare foarte mare față de DNA
De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a arătat că nivelul de aşteptare privind activitatea DNA a devenit 'foarte mare' în ultima perioadă, acesta putând fi un motiv pentru care instituţia înregistrează un volum atât de mare de activitate. 'Am observat că orice se întâmplă într-o instituţie publică... trebuie să vină DNA-ul. Dacă o autostradă se surpă, să vină DNA, dacă e infecţie într-un spital, trebuie să vină DNA, dacă s-a făcut o fraudă la o circumscripţie electorală, trebuie să vină DNA. Sigur că poate acesta este şi motivul pentru care înregistrăm un volum atât de mare de activitate. Pe de altă parte, oamenii ar vrea ca DNA să rezolve şi probleme pe care noi nu le avem în atribuţii. Asta nu înseamnă că aşteptările cetăţenilor nu sunt legitime sau nu sunt întemeiate sau că nu trebuie satisfăcute', a adăugat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu