Vântul intens contribuie la propagarea flăcărilor care au ucis până acum 31 de persoane, iar sute de mii au fost evacuate.
Bilanţul morţilor în incendiul din California, cel mai distrugător din istoria statului american, a ajuns la 31 după ce alte şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza flăcărilor, relatează Reuters. Cinci persoane au fost găsite decedate în locuinţele mistuite de incendiul numit Camp Fire din California, iar trupul neînsufleţit al celei de a şasea se afla într-un vehicul, a declarat duminică seară şeriful comitatului Butte, Kory Honea. Aproximativ 228 de persoane sunt în continuare date dispărute, a precizat Honea, iar alte 137 au fost localizate după ce prietenii şi rudele anunţaseră iniţial că nu puteau da de urma lor.
Incendiul Camp Fire din nordul statului, care a izbucnit joi, a provocat moartea a 29 de persoane. La câteva sute de mile distanţă spre sud, cel puţin două persoane au decedat în urma incendiului Woolsey Fire care ameninţă oraşul Malibu, o zonă din apropiere de Los Angeles în care locuiesc numeroase celebrităţi. De altfel, în această regiune au fost raportate mai multe cazuri de furturi, iar poliţia a anunţat că au fost efectuate arestări.
Nu a mai plouat de 210 zile
Vântul uscat, care va sufla cu intensitate până marţi, potrivit prognozelor, a condus la înteţirea flăcărilor şi a crescut nivelul de urgenţă al ordinelor de evacuare, au indicat autorităţile. În zona afectată de incendii nu a mai plouat de 210 zile, situaţia favorizând răspândirea flăcărilor. Intrăm într-un nou normal, a declarat duminică şeful departamentului de pompieri din comitatul Ventura, Mark Lorenzen care a precizat că incendiile care au afectat în acest an California s-au răspândit mult mai rapid în comparaţie cu situaţia din urmă cu zece ani.
Rata de propagare este exponenţial mai mare faţă de cum era înainte, a subliniat el. Reprezentanţii autorităţilor i-au îndemnat pe locuitori să urmeze ordinele de evacuare adăugând că şi ei au fost nevoiţi să se supună acestor dispoziţii. Echipele de intervenţie au reuşit să controleze în proporţie de 25% incendiul Camp Fire care a mistuit 45.000 de hectare şi peste 6.700 de case şi sedii comerciale din Paradise. În sud, unde Woolsey Fire a cuprins peste 33.000 de hectare, pompierii au reuşit să controleze flăcările în proporţie de doar 10%, notează Reuters.
Un sfert de milion de persoane evacuate
De vineri noaptea şi până duminică dimensiunile acestui incendiu s-au dublat, iar mii de locuinţe sunt ameninţate. Au fost emise ordine de evacuare pentru un sfert de milion de persoane din zona Malibu şi comunităţi din Los Angeles şi Ventura. Peste 20.000 de persoane din localitatea Calabasas au primit duminică seară ordin de evacuare. Guvernatorul Jerry Brown a solicitat preşedintelui american Donald Trump să declarare stare de dezastru pentru grăbirea răspunsului de urgenţă şi ajutarea locuitorilor. Trump, aflat în weekend într-o călătorie în Franţa, a scris pe Twitter că nu există alt motiv pentru incendiile de vegetaţie sălbatică din California în afara managementului defectuos al pădurilor de către autorităţile statului.
Cu un management forestier adecvat putem opri devastarea constantă din California, a notat el. Preşedintele republican a învinovăţit autorităţile californiene pentru incendii şi a ameninţat că va refuza acordarea fondurilor spunând că statul ar trebui să depună mai multe eforturi pentru îndepărtarea copacilor uscaţi şi a altor resturi care alimentează flăcările. Autorităţile statale au dat vina pe schimbările climatice şi au susţinut că multe dintre regiunile mistuite de flăcări se aflau pe terenuri gestionate la nivel federal.
Celebrități evacuate
Celebrități precum Kim Kardashian, Lil Pump, Martin Sheen, Iggy Azalea, Kendall Jenner, Caitlyn Jenner, Will Smith, Cher, Lady Gaga și mulți alții au fost nevoite să părăsească Malibu, în urma ordinelor de vacuare, incendiul Woosley ajungând în Malibu, Paradise, Calabasas și Agoura.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu