Julien Bratu, interviu. Director general Institut Kaizen România, despre rețeta succesului în toate aspectele vieții

Julien Bratu, directorul general al Institutului Kaizen România, a acordat un interviu pentru DC News în care a vorbit despre ce înseamnă filozofia Kaizen. În plus, el a prezentat beneficiile obținute de companiile care au implementat Sistemului de Management Kaizen.

Kaizen – filosofie japoneză care se concentrează pe îmbunătățirea continuă în toate aspectele vieții

"Nu pot să îmi arog titlul de inventator, poate doar titlul de aplicant în România. "Invenția Kaizen" datează încă din anii 600, când a apărut în Prima Constituție a Japoniei. Acest concept figura încă de atunci, ca valoare a poporului japonez. De aproape 50 de ani, prin vectorul companiei Toyota, Kaizen a devenit o valoare şi în managementul mondial. De exemplu, firme din industria alimentară practică Kaizen ca suport de business și aceasta cam de 20 de ani. Întreaga industrie din domeniul auto – mai ales industria auto germană – are până în prezent o practică Kaizen de 25 de ani. Nu există companie din industria auto care să reziste pe piață fără a avea implementată filosofia Kaizen. Noi, în România, sperăm să devenim o putere Kaizen, prin extinderea acestei filosofii în diferite domenii de activitate", a spus Julien Bratu în interviul acordat pentru DC News.

De ce a fost aplicat Sistemul de Management Kaizen în România

Directorul general al Institutului Kaizen România a explicat de ce a fost nevoie să se aplice în România Sistemul de Management Kaizen.

"În România, aplicăm filosofia Kaizen din 2004, când a fost înființat oficial Institutul Kaizen România. O dată cu integrarea in UE a României, a trebuit să găsim o cale de a pregăti managementul de valoare din România pentru a face față concurenței europene şi mondiale. În acest sens, vreau să mai adaug un lucru. Poate puțină lume astăzi recunoaște că suntem interesanți pentru companiile multinaționale deoarece suntem atât piață de desfacere cât și de forță de muncă. Ar trebui să ne creăm singuri şi valoarea celei de-a treia componente: să fim o piață de producție și de export pentru alții dacă vrem să avem bunăstare în România. De aceea, am dezvoltat și dezvoltăm în continuare Kaizen în țara noastră", ne-a spus Julien Bratu.

Creștere de productivitate

În urma implementării Sistemului de Management Kaizen, companiile înregistrează profit uriaș.

"Este cel mai bun management pe care pot să-l aplice românii pentru a-și atinge idealurile dorite. Primul lucru care trebuie făcut este să reușim ca partenerul nostru să devină conștient de pierderile pe care le are. În general, suntem orientați doar pe ce putem avea ca venit, dar nu ne uităm cum pierderile existente ridică costurile produsului și ne fac necompetitivi pe piață. Aici intervine o schimbarea. "Uită-te la gol dacă vrei să fie plin." Elimină pierderile pentru a deveni mai profitabil. Le arătăm managerilor de top cum pierderile le afectează profitul. De aceea, obiectivul primului diagnostic este de a-i face pe manageri conștienți de pierderile pe care le au", a punctat Julien Bratu.

Companiile care folosesc Sistemul de Management Kaizen sunt în continuă extindere

"În prezent, sunt 22 de companii prezente permanent în grupul nostru – Asociația Kaizen Manager Club, cu 30-35 de invitați care devin apoi membri permanenţi când simt "savoarea" gustului KAIZEN. Ca număr de oameni, vorbim de 17.000 de angajați în companiile membre ale Asociației Kaizen Manager Club, iar cifra de afaceri este de un miliard și 700 de milioane euro, în total. Este un semn bun că 1% din PIB-ul României a fost realizat de companiile care practică Kaizen. Niciuna dintre companiile care practică Kaizen nu a avut pierderi în perioada crizei, ci din contra, s-a dezvoltat. Un alt lucru interesant este legat de costul implementării unui program Kaizen care este, în general, 1% din cifra de afaceri a companiei", a adăugat Julien Bratu.

Leadership în politică. Cum se poate aplica Kaizen în politică

"Dau un exemplu semnificativ din India. Actualul premier al Indiei a fost premier în statul Gujarat. Acesta numără 44 de milioane de oameni. Acolo s-a aplicat filozofia Kaizen, timp de cinci ani, în trei direcții: servicii publice, sănătate și învățământ. Sunt direcții cheie în orice stat. În prezent, premierul a angajat Institutul Kaizen pentru a extinde Managementul Îmbunătăţirii Continue la nivelul întregii Indiei", a povestit Julien Bratu.

Cât despre trainerii Kaizen, el a spus: "Îți trebuie înaltă calificare și o atitudine personală Kaizen orientată către autodepășire, ei consideră necazul drept oportunitate de dezvoltare. Aceasta înseamnă o atitudine pozitivă și productivă în același timp. În prezent dorim să dezvoltăm acest tip de atitudine şi în rândul studenților. Ei lucrează alături noi și sperăm să aibă o creștere organică ca oameni. Dacă sunt comenzi mari, putem lucra cu colegii noștri din Occident sau Orient pentru că standardele sunt comune".

"Din experiența noastră cu cei 17.000 de oameni, cred că românul este un om inteligent. Atunci când românul intră într-un sistem bine făcut, el devine un model pentru alții. Iar, viziunea Kaizen Institute România este să creăm companii model pentru Europa", a conchis Julien Bratu.

AFLAȚI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel