IRRD'89, despre dosarul Revoluţiei: Iliescu n-a fost niciodată ministru, iar Iohannis a fost expus ridiculizării.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost expus ridiculizării prin faptul că transmis, vineri, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală în cazul lui Ion Iliescu, fost şef al statului, Petre Roman, fost premier, şi Gelu Voican Voiculescu în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în dosarul Revoluţiei, se arată într-un comunicat al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie (IRDD) 1989.
'Domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, a fost expus ridiculizării, neavând de ce să admită cererea de urmărire penală solicitată de domnul Augustin Lazăr, procurorul general al României, întrucât un principiu de drept bine cunoscut statuează că legea dispune numai pentru viitor (cu excepţia legii penale mai favorabile), enunţ prezent şi în articolul 15, alineat 2 al Constituţiei. Aşadar, consilierii juridici de la Cotroceni ar fi putut să-l împiedice să aplice retroactiv - la perioada decembrie 1989 - articolul 12 al Legii nr. 115, promulgată 10 ani mai târziu, respectiv în 1999. De altfel, în articolul 209, alineat 2, teza I din Constituţia revizuită în 2003, se regăseşte textul identic din articolul 12 al Legii nr. 115/1999, la care se mai adaugă în continuare alte dispoziţii. Textul constituţional complet se referă la miniştri în funcţie, şi nu la foştii miniştri. Desigur, se prevede şi obligaţia preşedintelui de a-i suspenda pe respectivii miniştri din timpul mandatului său', susţine în comunicat IRRD 1989, unde director general este Gelu Voican Voiculescu.
N-au fost sesizate asemenea erori
Potrivit sursei citate, Parchetul de pe lângă ÎCCJ putea să înceapă urmărirea penală în dosarul nr. 11P/2014 fără să fie necesar să-l implice pe preşedintele României.
'Rămâne de neînţeles cum la nivelul procurorului general n-au fost sesizate asemenea erori, prezente în cererea sa din 2 aprilie 2018, inadvertenţe rezultate din scoaterea din context a acelui articol constituţional 209', susţin reprezentanţii IRRD 1989. 'În plus, domnul Ion Iliescu n-a fost niciodată ministru, ci a devenit preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale prin actul revoluţionar de la 22 decembrie 1989, odată cu proclamarea Comunicatului către Ţară al CFSN, în seara aceleiaşi zile.
Domnul Augustin Lazăr ar trebui să ştie că Revoluţia română din decembrie 1989 - ca fenomen istoric - nu poate fi anchetată de procurori. O revoluţie este un act arbritar, violent, care răstoarnă o ordine de drept existentă, producând o radicală schimbare de sistem politic şi implicând participarea amplă a unor pături ale populaţiei. Ceea ce s-a întâmplat atunci reprezintă un moment fondator care a marcat în profunzime societatea românească.
Revoluţia noastră nu se reduce doar la episodul insurecţional din decembrie 1989, ci reprezintă un proces complex de reconstrucţie instituţională, presupunând un efort legislativ intens care a culminat cu adoptarea Constituţiei la 9 decembrie 1991, moment care marchează încheierea revoluţiei ca proces înnoitor', mai susţine IRRD 1989.
[citeste si]
Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală în cazul lui Ion Iliescu, fost şef al statului, Petre Roman, fost premier, şi Gelu Voican Voiculescu în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în dosarul Revoluţiei, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu